HomeMijn geld beherenZo bereidt u zich voor op de komst van uw baby

Zo bereidt u zich voor op de komst van uw baby

De komst van een baby is een heuglijke gebeurtenis waar iedereen natuurlijk naar uitkijkt. Een nieuw kindje in huis brengt echter onvermijdelijk ook heel wat kosten met zich mee. Voor u het weet, geven u en uw partner meer geld uit dan u denkt. Hier volgen enkele tips om u te helpen om die kosten te drukken.

Als u een kindje verwacht, is het verlanglijstje met babyspulletjes lang en is de verleiding groot om uw kredietkaart tevoorschijn te halen telkens als u in de winkel schattige babykleertjes ziet. Voor u te hard van stapel loopt, is het verstandig om na te gaan op welke kosten u gemakkelijk kunt besparen. Uw kleintje zal niets tekort komen en uw portemonnee zal u dankbaar zijn.

Uw financiële situatie

Een baby kost geld. Zorg daarom dat uw financiën op orde zijn en dat u weet hoeveel u te besteden hebt. Het is belangrijk om te weten wat uw vaste kosten zijn en hoeveel u elke maand overhoudt. Is er bijvoorbeeld een manier waarop u geld opzij kunt zetten? Hebt u spaargeld en hoeveel daarvan wilt u uitgeven aan uw baby? Hebben u en uw partner er al over nagedacht of straks één van jullie minder of helemaal niet meer gaat werken? En hebt u al uitgerekend welke financiële gevolgen dat zal hebben? Bespreek die zaken eens en zorg ervoor dat jullie op één lijn zitten. Dat voorkomt latere ruzies en stresssituaties.

In België hebt u recht op kinderbijslag. Informeer u erover en neem het op in uw budget. Ook de eventuele kosten van kinderopvang kunt u van tevoren berekenen.

De babyuitzet

Nu u een budget hebt voor uw baby, volgt de vraag: waar wilt u het aan uitgeven? Wilt u alles splinternieuw of bent u bereid een aantal spullen tweedehands te kopen? Wilt u absoluut die ene gloednieuwe complete kinderkamer of vindt u het prima als de meubeltjes al gebruikt zijn? En kleertjes en een kinderwagen? Een baby heeft enorm veel nodig. Neem er een uitzetlijst bij en bepaal per item wat u eraan wilt spenderen. Tweedehands is voor baby’s prima te doen. Veel dingen gebruiken ze maar een korte periode, want ze groeien er snel uit. De spulletjes slijten bijna niet. Koop dus zeker niet te veel.

Misschien is er bij familie en vrienden nog een en ander over te nemen. Hou er ook rekening mee dat u in de kraamtijd veel cadeau krijgt. Om de kosten te drukken kunt u daarom in eerste instantie alleen het hoogstnoodzakelijke aanschaffen en daarna kijken wat er nog ontbreekt. Welke spullen echt noodzakelijk zijn, daarover zijn de meningen sterk verdeeld. Volgens de een is een bepaald item onmisbaar, terwijl de ander er niets mee doet. U hoeft niet alles te kopen voor de baby komt. U kunt ook wachten tot u het echt nodig hebt. Via een webwinkel hebt u het de volgende dag vaak al in huis.  U kunt van 100 euro tot 10.000 euro uitgeven aan de babyuitzet, aan u de keuze.

Maak het uzelf vooral niet te moeilijk. U hebt een kleine ruimte nodig voor uw baby. Een plekje waar hij kan slapen, waar u luiers kunt verschonen en een kastje voor zijn spulletjes. Misschien hebt u dat kastje nog wel? Kijk wat u al in huis hebt en wat u kunt gebruiken. Een andere tip is unisex kleding. Dat is ook handig bij een eventuele volgende baby. U kunt ook lid worden van weggeefhoeken op Facebook. Daar worden heel vaak hopen kleertjes aangeboden. Veel spullen zijn amper gebruikt!

Voeding en luiers

Dan zijn er nog de uitgaven voor voeding en luiers. Ook daar zijn er weer veel keuzes te maken. Borstvoeding kost niets. De keuzes beginnen dus als u overstapt naar flesvoeding. Kiest u voor een duur merk of een huismerk? Het prijsverschil is aanzienlijk, zeker als u bedenkt dat u ongeveer 7 pakken per maand nodig hebt. Als u een paar maanden verder bent en uw kindje vaste voeding gaat eten, kunt u kiezen voor kant- en klare potjes ofwel voor zelfbereide babyvoeding.

Ook voor luiers zijn er grote prijsverschillen. En waar wilt u uw baby verschonen? Een commode is bijvoorbeeld echt onnodig en een grote uitgave. Het kan trouwens ook op een handdoek op het grote bed van papa en mama of op een tafel met een kussen erop.

Zoals u ziet, is er heel wat om rekening mee te houden. Maar als u van tevoren de tijd neemt om alles uit te denken en te regelen, zult u zien dat het een stuk vlotter zal gaan en u kunt genieten van uw zwangerschap.