HomeVoordelig lenenZijn winterbanden een goede investering?

Zijn winterbanden een goede investering?

Iedereen heeft het in deze periode over winterbanden. Zijn ze echt veiliger dan gewone banden? Is het de investering waard?

Zijn winterbanden veiliger?

Uit testen blijkt dat een auto met zomerbanden bij een snelheid van 50 km/u op een besneeuwd oppervlak 63 meter nodig heeft om volledig tot stilstand te komen. Mét winterbanden halveert die remafstand tot 32 meter.

Door hun samenstelling hebben winterbanden meer grip in winters weer. Daarbij denken we niet alleen aan ijzel en sneeuw, maar ook gewoon aan koudere temperaturen.

Bovendien is het risico op aquaplaning een stuk kleiner.

Wanneer overschakelen op winterbanden?

Zodra de temperatuur overdag gemiddeld rond 7° Celsius schommelt, is het aangewezen over te schakelen op winterbanden. Van oktober tot april zijn winterbanden dus het beste onderstel voor uw wagen.

Zijn winterbanden verplicht?

In België zijn winterbanden niet verplicht. Staatssecretaris voor Mobiliteit, Melchior Wathelet, bekijkt momenteel wel of er mogelijkheden zijn om het leggen van winterbanden financieel te stimuleren.

In andere landen (bv. Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk) zijn winterbanden wel verplicht. Soms zelfs in combinatie met sneeuwkettingen. Dat wordt meestal aangegeven met een specifiek verkeersbord. Stel dat u in zo’n land in de winter rijdt en u die verplichtingen negeert, weet dan dat de verzekeringsmaatschappij misschien niet tussenkomt bij eventuele schade.

Meer informatie over de verplichtingen in andere landen vindt u op de websites van de meeste bandenmerken.

Extra budget voor uw autolening?

Overweegt u een nieuwe auto? Denk dan ook aan winterbanden. U schaft ook beter een tweede set velgen aan in staal. Lichtmetalen velgen zijn namelijk niet goed bestand tegen strooizout. Goedkoop is het allemaal niet, maar het goede nieuws is dat uw set zomerbanden langer meegaat.

Neem het extra budget op in uw autolening. Dan betaalt u die investering ook gespreid terug! Want, zoveel is duidelijk, winterbanden zijn geen overbodige luxe.