HomeBeleggen op maatZijn oude aandelen aan toonder nog iets waard?

Zijn oude aandelen aan toonder nog iets waard?

Ik ben in het bezit van een aantal oude ‘aandelen aan toonder’ uit de jaren ’40, ’50 en ’60. Zijn die nog iets waard? En zo ja, wat kan ik er dan best mee aanvangen? (Michiel, 25)

Het durft al eens gebeuren dat bij de opruiming van een zolder of kelder oude ‘aandelen aan toonder’ worden gevonden. Soms zijn de bedragen die daarop vermeld staan aanzienlijk. En durft de vinder al beginnen te dromen over een onverwacht en onverhoopt fortuin.

Opzoekingswerk

Meestal zijn dergelijke ‘aandelen aan toonder’ helaas waardeloos. Omdat ze al een aantal decennia oud zijn, bestaan de bedrijven of firma’s waaraan ze gelinkt zijn dikwijls niet meer. Dat maakt dat de initiële waarde van de aandelen nu onbestaande is. Om dat met zekerheid te weten kunt u altijd laten opzoeken of de aandelen nog waarde hebben. Dat kan via uw bankier. Hij doet daarvoor een beroep op experten. Dat opzoekingswerk is niet aan de goedkope kant. En soms zelfs duurder dan de effectieve waarde van de aandelen in kwestie. Vraag dus zeker eerst naar de kostprijs van die speurtocht voor u beslist ermee door te gaan.

Alternatieve waarde

Helemaal waardeloos zijn oude ‘aandelen aan toonder’ echter niet. Soms worden ze beschouwd als echte ‘collector’s items’. Rommelmarkten of tweedehandswebwinkels zijn de gedroomde plek om die aandelen alsnog geld te laten opbrengen. Droom daarbij niet van grote bedragen: de meeste wisselen van hand voor bedragen van (slechts) twee cijfers.

Stel uw vraagBekijk alle vragen