Home[node:category:name]Zijn de muntjes van 1 en 2 cent nu afgeschaft?

Zijn de muntjes van 1 en 2 cent nu afgeschaft?

Enige tijd geleden was er sprake van de afschaffing van de muntjes van 1 en 2 cent. Wat is de stand van zaken? Is de wet nu doorgevoerd of niet?

Ze geven nog altijd gewicht aan onze portemonnee, die muntjes van 1 en 2 eurocent. Was er dan niet gezegd dat ze afgeschaft gingen worden? Ja, het wetsontwerp ging van kracht in oktober 2014. Maar de muntjes blijken nog altijd in omloop te zijn.

Afronden op 5 cent

Die rosse muntjes brengen van alle kanten ontevredenheid op. Zowel klanten als handelaars vinden ze lastig. En voor de overheid kosten ze veel geld. Wist u dat de productie ervan bijna het dubbele kost van de waarde van het muntstuk zelf? En daar draait de belastingbetaler voor op. Daarom oordeelde de ministerraad dat het beter was om ze af te schaffen. Betalingen kunnen nu worden afgerond tot 5 eurocent als u cash betaalt. Die maatregel moet ieders leven vereenvoudigen. Maar hoe komt het dan dat we ze toch nog altijd gebruiken?

Een dure investering

Wat we vergeten is dat handelaars voor zo’n verandering heel wat moeten investeren. Ze hebben een nieuw kassasysteem nodig dat de afronding automatisch toepast. Want dat was immers de afspraak: klanten moeten het te betalen bedrag onmiddellijk op hun kassaticket zien. Het volstaat niet om het mondeling te communiceren. Bovendien moeten ze die wijziging ook via een pictogram bekendmaken aan de klant. Het gebeurt dus niet in een oogopslag. En dat ze die muntjes ook niet mogen weigeren als de klant ermee wil betalen, maakt het er niet eenvoudiger op. De handelaars zijn vrij om die afronding wel of niet toe te passen. Velen kiezen ervoor om dat niet te doen.

Bye bye 1 en 2 eurocentjes

U merkt het, het vraagt toch wat tijd en moeite om die muntjes af te schaffen. Of we ze binnenkort voorgoed van tafel kunnen vegen? Dat blijft de hamvraag. De euro wordt namelijk niet uitsluitend in België gebruikt. En ons land beslist niet alleen over de afschaffing ervan. We zijn afhankelijk van de beslissingen van de Europese Unie. Maar de keuze voor de afronding in België is alvast een stap in de goede richting. Wat de toekomst ook brengt, we houden u op de hoogte.