HomeVoordelig lenenZelfstandige? Betaal minder belastingen!

Zelfstandige? Betaal minder belastingen!

Niemand betaalt graag te veel belastingen. U toch ook niet? Dan doet u er goed aan om een lening voorafbetaling belastingen af te sluiten.

Om minder belastingen te betalen hebt u maar een optie: betaal uw belastingen van tevoren. Zo vermijdt u een belastingvermeerdering én krijgt u een bonificatie. We leggen het hieronder uit.

Vermijd een belastingvermeerdering

Als zelfstandige bent u meestal onaangenaam verrast als u uw aanslagbiljet krijgt. U betaalt inderdaad veel belastingen. En wat als u daarbovenop nog eens extra moet betalen? Liever niet, toch? Om dat te vermijden betaalt u beter uw belastingen op uw bedrijfsinkomsten al vóór het aanslagjaar. Anders riskeert u een belastingvermeerdering van 1,69% (voor het inkomstenjaar 2014). Die vermeerdering wordt op 106% van uw belastingen berekend. 90% van dat bedrag wordt in aanmerking genomen.

Een voorbeeld:

U moet 10.000 euro aan belastingen betalen. Betaalt u niets vooraf, moet u er een belastingvermeerdering bijtellen. Hoeveel moet u dan uiteindelijk betalen? Kom het hieronder te weten.

a) 106% van 10.000 euro

=>

10.600 euro

b) 1,69% van 10.600 euro

=>

179,14 euro

c) 90% van 179,14 euro

=>

161,23 euro

Toe te voegen aan die 10.000 euro

In plaats van 10.000 euro moet u dus 10.161,23 euro betalen.

Door uw belastingen vooraf te betalen (vandaar ‘Voorafbetaling’), beperkt u die vermeerdering. Een leuk weetje: bent u een beginnende zelfstandige, dan bent u de eerste drie jaar van die vermeerdering vrijgesteld.

Vroeger betalen = minder betalen!

De fiscus wil dus dat elke zelfstandige, vennootschap of beoefenaar van een vrij beroep zijn belastingen van tevoren in schijven betaalt. Een soort provisie, zeg maar. Eigenlijk net zoals werknemers dat doen. Elke maand wordt een deel van hun loon afgehouden.

Voor zelfstandigen moeten die provisies op het einde van elk trimester gestort worden. Ter compensatie krijgt u van de fiscus een bonificatie op het bedrag van de storting. Vennootschappen hebben wel geen recht op die bonificatie.

Voor u is het dus een manier om de vermeerdering te ‘neutraliseren’. Bovendien hoe vroeger u stort, hoe hoger de bonificatie.

Datum van voorafbetaling:                          Belastingvermindering* van:

Voor 10 april                                                    1,13%

Voor 10 juli                                                       0,94%

Voor 10 oktober                                               0,75%

Voor 22 december                                          0,56%

* Voor het inkomstenjaar 2014

Door vroeger te storten vermindert u dus uw fiscale factuur. Idealiter moet u dus alles voor 10 april storten. Maar dat betekent een groot bedrag in een keer.

Een lening om uw belastingen te verminderen?

Gelukkig bestaat er een oplossing. U kunt een lening voorafbetaling belastingen afsluiten bij uw bank. Het principe is eenvoudig. Niet u betaalt alles in een keer voor 10 april , maar wel uw bank. En u spreidt de terugbetalingen over 12 maanden (van januari tot december). Bovendien zijn de intresten van die lening fiscaal aftrekbaar.

Omdat u van tevoren niet weet hoeveel belastingen u moet betalen, wordt het bedrag van de voorafbetalingen berekend op een raming van uw inkomsten.

Goed voor volgend jaar. Maar wat voor dit jaar?

Hebt u geen of te weinig voorafbetalingen gedaan? Doe het dan nog voor 22 december 2014. Zo geniet u nog van de laatste vermindering. Dat kan u toch helpen om uw fiscale factuur voor 2014 te beperken.