HomeSlim sparenZelfgemaakt smaakt beter, zo ook met confituur

Zelfgemaakt smaakt beter, zo ook met confituur

Nog lang nagenieten van de zomer? Dat kan met huisgemaakte confituur, lekker, makkelijk te bereiden en als u met seizoensfruit aan de slag gaat, bespaart u een flinke duit.

Als in de hoogzomer het fruit goedkoop is, twijfel niet, haal uw kookpannen boven en ga aan de slag. Nadien geniet u bij het ontbijt van de vrucht van uw noeste arbeid.

Of denkt u tijdens de winter, als u uw pannenkoeken bestrijkt met huisgemaakte confituur, met een zucht terug aan de mooie zomer van 2013.

Aan de slag!

Om lekkere confituur te maken haalt u vérs fruit in huis. Rode vruchten zoals aalbessen, aardbeien, kersen en frambozen of abrikozen, pruimen en kweepeer, al dan niet in combinatie met elkaar, smaken lekker op een boterham.

Was het fruit zorgvuldig, verwijder bij harde vruchten de schil, en snij beurse plekken af. Verwijder stelen en pitten en snij het fruit in gelijke stukken.

Voorzie per kilo fruit evenveel suiker. Plaats het gesneden en gewassen fruit in een kookpan. Voeg water toe; harde vruchten kookt u in een bodem van een kleine vijf centimeter, zacht fruit heeft niet meer dan een bodem van twee à drie centimeter nodig.

Zodra het fruit en het water beginnen te borrelen, kunt u de suiker toevoegen. Laat het mengsel rustig pruttelen en verwijder het schuim. Het fruit en de suiker moeten maar enkele minuten koken.

Test ten slotte of uw confituur de juiste consistentie heeft door een druppeltje op een koud bord te laten vallen. Als de confituur stolt, is uw huisgemaakte jam klaar!

Lang nagenieten

Gebruik gerust lege glazen potten die u hebt schoongemaakt. Bewaar uw confituur in potten die u op voorhand hebt gesteriliseerd. Dat doet u door de lege jampotten en de deksels een tiental minuten onder te dompelen in kokend water.

Laat de gesteriliseerde bokalen uitlekken op een schone keukendoek. Schep nog een laatste keer het schuim van het gekookte fruit en vul ze met uw huisgemaakte confituur.

Schroef het deksel er meteen op en zet vervolgens de pot ondersteboven. Daardoor wordt de jam in de pot luchtdicht afgesloten waardoor hij langer bewaard kan worden, tot enkele maanden.

En dan kunt u nog lang genieten van uw huisgemaakte confituur!