HomeSlim sparenZelf ijsjes maken?

Zelf ijsjes maken?

Tijdens de zomer, wat smaakt best? Een ijsje, liefst zelfgemaakt, zodat u niet alleen controle hebt over de hoeveelheid suiker maar ook over de prijs van het meest verfrissende dessert!

IJs wordt al sinds oudsher beschouwd als een lekker tussendoortje. De Perzen maakten sorbet door vruchtensap over gestampt ijs te gieten. Volgens de overlevering werd in het oude Rome ook al roomijs bereid. De geschiedenis leert ons dus dat u zelfgemaakt ijs zonder ijsmachine kunt bereiden!

Eenvoudig en snel klaar?

De makkelijkste ijsjes om zelf te maken, zijn waterijsjes. Meng één deel siroop met zeven delen water of gebruik vruchtensap dat u al dan niet zelf geperst hebt. Giet het goedje in een ijslollyvorm en plaats de ijsjes in de diepvriezer. Na anderhalf uur kunt u de zelfgemaakte lolly’s al verorberen.

Draai je hand om voor sorbet

Sorbetijs wordt gemaakt van fruitsap, water én suiker. De naam sorbet komt trouwens van het Arabische woord voor siroop, sharab.

Sorbet is romiger dan een waterijsje omdat er suiker aan toegevoegd wordt.

In sommige restaurants wordt sorbet gebruikt als tussendoortje in een copieuze maaltijd. Het ijs verfrist de mond en maakt de smaakpapillen klaar voor nieuwe impulsen. Daarvoor gebruiken topchefs citroen- of limoensorbet.

Per deel fruitsap gebruikt u een half deel water en een half deel suiker. Sorbetijs kunt u maken met citroensap, sinaasappelsap, gepureerde meloen, groene thee, … De mogelijkheden zijn legio. En lekker!

Voeg alle ingrediënten samen en roer goed om, zodat alle suikerkristallen oplossen. Giet de vloeistof over in een ondiepe kom en plaats die in de diepvriezer. Laat minstens twee uur invriezen, haal de sorbet eruit en gebruik een lepel of staafmixer om het koude goedje nog eens goed te roeren. Vries de sorbet opnieuw in en serveer een half uur later.

Romig en fris!

Hebt u liever de zoete, romige smaak van roomijs? Om zelf roomijs te maken moet u een beetje meer inspanning leveren dan sorbet, maar het resultaat is het waard.

Meng 250 ml room met suiker (naar smaak) en bijvoorbeeld gepureerde aardbeien. Ook in dit geval moet u de suiker goed doorroeren, zodat de kristallen helemaal oplossen.

Giet het mengsel in een rechthoekige, ondiepe doos. Om het half uur haalt u de doos uit de diepvriezer en roert u alles goed om. Dat proces is belangrijk om de vorming van ijskristallen tegen te gaan. Gebruik gerust uw staafmixer of keukenrobot om alles goed door te mixen. Plaats het ijs afgedekt met een laagje folie terug in de diepvriezer en herhaal dit proces minstens zes keer.

Serveer het ijs met een toefje slagroom, vers fruit, of overgiet het met huisgemaakte coulis… Op welke manier u het ook serveert: smakelijk!