HomeBeleggen op maatXavier, beleggingsspecialist: “Met welke beleggingen beantwoordt u aan alle behoeften van een klant?”

Xavier, beleggingsspecialist: “Met welke beleggingen beantwoordt u aan alle behoeften van een klant?”

Tom is journalist en klant bij Record Bank. Hij spreekt met klanten en medewerkers van de bank om een portrettenreeks te maken, die u meer over ons vertelt. Vandaag heeft hij een afspraak met Xavier, specialist in beleggingen.

Dag Xavier, stelt u zich eens voor aan onze lezers ?

Met plezier, Tom. Sinds meer dan 15 jaar ben ik beleggingsspecialist bij Record Bank. Mijn werk en dat van mijn team bestaat uit twee luiken: enerzijds beheren we alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met onze beleggingsproducten, anderzijds houden we ons samen met andere afdelingen bezig met de operationele aspecten van de beleggingen van onze klanten.

Welke beleggingen biedt Record Bank juist aan?

Ons beleggingsaanbod komt overeen met onze waarden: eenvoudig en in klare taal.

Wat de producten betreft, leggen we het accent op gemengde producten (aandelen en obligaties). Op die manier kunnen onze klanten met één of twee producten – zonder veel transacties en arbitrages – van een uitstekende diversificatie genieten.

Wat het beheer betreft zijn er op de financiële markt twee grote scholen. Aan de ene kant hebben we het actieve beheer. Dat heeft als doel een financiële index te verslaan. Het wil dus beter doen dan die index. Daartegenover staat het passieve beheer. De index wordt gekopieerd met de bedoeling om de prestaties ervan te weerspiegelen. Beide benaderingen hebben hun voordelen. Daarom stellen we zowel actieve als passieve fondsen voor. Maar ons aanbod is eenvoudig en in klare taal.

Maar hoe weet de klant welke belegging voor hem geschikt is ?

Zodra een klant te kennen geeft dat hij geïnteresseerd is in beleggingen, vult zijn Record-bankier samen met hem een MiFID-vragenlijst in. Aan de hand daarvan wordt zijn beleggersprofiel bepaald. We hebben vier profielen: zeker, voorzichtig, evenwichtig en energiek. Bij elk profiel hoort een bepaalde categorie beleggingsproducten.

En hoe oriënteert u de keuze van de klanten ?

Wij oriënteren die niet. En vooral: we dringen geen producten op. Onze doelstelling is eenvoudig: enerzijds de behoeftes van elke klant begrijpen en anderzijds daaraan beantwoorden door hem het beleggingsproduct voor te stellen dat het beste bij zijn beleggersprofiel past.

Weten uw klanten waarin ze beleggen ?

Natuurlijk ! We leggen alles uit in klare taal. U vindt alle nuttige info trouwens op www.recordbank.be. Op de site vindt u ook alle informatie om goed te begrijpen waarin u belegt: de beschrijving van de verschillende compartimenten, de kosten, de beleggingsstrategie en de behaalde resultaten. Voor ons is het belangrijk dat er niets achtergehouden wordt. En dat alles eenvoudig uitgelegd wordt. Niet simplistisch!

Wat doet u nog voor uw klanten ?

Wat wij stimuleren zijn periodieke beleggingen. Door elke maand een kleine som te beleggen strijkt u de schommelingen van de markt plat. En neemt u minder risico’s. Zelfs als een klant een groot bedrag wil beleggen, raden we hem aan om dat in de tijd te spreiden. Dat advies is belangrijk voor ons. Want wij willen dat onze klanten het beste uit hun beleggingen halen.

Hartelijk dank voor al die antwoorden, Xavier.

Graag gedaan. Kom gerust nog eens langs als je nog vragen hebt!