HomeVoordelig lenenWoning verkopen? Volg dan deze 7 tips om te onderhandelen!

Woning verkopen? Volg dan deze 7 tips om te onderhandelen!

De beslissing is gevallen om uw woning van de hand te doen? Dan wilt u vast dat het verkoopproces zo vlot mogelijk verloopt. Vooral als u zelf al een nieuwe woning op het oog hebt. Een sleutelelement bij de verkoop is het bereiken van een akkoord over de verkoopprijs. Daar komt meestal wat onderhandelen bij kijken. Potentiële kopers krijgen vaak heel wat onderhandelingstips. Maar waar houdt u als verkoper best rekening mee?

1. Wees redelijk met uw vraagprijs

Een potentiële koper zal altijd onderhandelen over de prijs. In een onderhandelingsproces is het dan ook aangeraden om uw prijs hoger te zetten dan de effectieve waarde van uw woning. Of wat u ervoor wilt krijgen. Begin echter niet te hoog: zo schrikt u mogelijk kopers af. Het kan ook overkomen alsof u niet realistisch bent, wat de perceptie van uw betrouwbaarheid niet ten goede komt.

2. Leg uw grenzen van tevoren vast

Voordat u begint te onderhandelen, is het belangrijk dat u zelf weet waar voor u de grens ligt. Wat is de minimale verkoopprijs voor de woning? Op welke punten wilt en kunt u water bij de wijn doen? Zo wordt onderhandelen een stuk eenvoudiger en staat u sterker tegenover de koper. Want als die merkt dat u twijfelt, zal hij proberen daar zijn voordeel uit te halen.

3. Ken de plus- en minpunten van de woning

Wees u goed bewust van de voor- en nadelen van uw woning.

  • Wat maakt ze aantrekkelijk? Een ruime tuin? De gunstige ligging? De mogelijkheden om het helemaal naar eigen smaak in te richten?
  • Wat zou ervoor kunnen zorgen dat een koper twijfelt of stukken lager biedt dan u zou willen? Te veel kleine werkjes? Grote werken? Verouderde keuken of badkamer?

Benadruk de positieve punten in de onderhandeling. En bied alternatieven en oplossingen aan op mogelijke opmerkingen. Dat is eens zo belangrijk als er in uw buurt soortgelijke woningen te koop staan. Want waarom zou de koper net uw huis moeten kopen en niet dat van de buren drie huizen verderop?

4. Doe alsof elk bod het eindbod is

Laat nooit onnodig ruimte voor een tegenbod. Vermijd uitspraken als “Mijn eerste tegenbod … “ of “Om te beginnen...”. De koper zal dat als een uitnodiging zien om een lager bod uit te brengen. Als u een degelijk tegenbod doet, is de kans groter dat de koper dat serieus neemt. En het hele proces dus sneller verloopt.

5. Niet alleen de prijs is onderhandelbaar

Naast de vraagprijs kunt u ook andere zaken meenemen in de onderhandeling. De overdrachtsdatum bijvoorbeeld. Als de koper haast heeft en zo snel mogelijk de woning wil betrekken, kunt u dat als argument in de prijsonderhandeling gebruiken. U kunt ook andere zaken meenemen in de onderhandeling, zoals vrijstaande apparatuur in de keuken of het feit dat u aanbiedt om bepaalde dingen op te knappen.

6. Schep een vriendelijke sfeer

U hebt de koper nodig en de koper heeft u nodig. Schep daarom een sfeer van respect. Wees vriendelijk. Als u zich open en toegankelijk opstelt, zal de koper eerder geneigd zijn om u het voordeel van de twijfel te geven in de onderhandelingen. Maak van winst niet uw hoofddoel. Onderhandel met het doel om er het best mogelijke compromis uit te halen voor beide partijen. Probeer daarbij te ontdekken waarom de koper in uw woning geïnteresseerd is en speel daarop in. Goed luisteren, en niet alleen maar praten, kan in uw voordeel spelen!

7. Zet de koper niet (te veel) onder druk

U mag de koper best wat onder druk zetten, bijvoorbeeld als u meerdere geïnteresseerden hebt. Kijk er echter wel mee uit en forceer geen beslissingen. Daar kan de koper een naar gevoel aan overhouden, waardoor hij zich mogelijk terugtrekt. En u dus opnieuw kunt beginnen.

Of toch niet zelf onderhandelen?

Ziet u het niet zitten om rechtstreeks met de koper te onderhandelen? Schakel dan een makelaar in. Die is objectief, heeft ruime ervaring, kent de markt en weet wat realistisch is. Als u zelf geen goede onderhandelaar bent, wegen de kosten van een makelaar waarschijnlijk niet op tegen het voordeel dat u eruit haalt.