HomeVoordelig lenenWonen: hout is weer in

Wonen: hout is weer in

Thema 3 van Batibouw 2014: de revival van hout. En niet alleen als parket in de woonkamer, maar ook in de keuken en de badkamer. Origineel en niet noodzakelijk duurder. Een woordje uitleg.

Parket heeft al lang de woon- en slaapkamer veroverd. Maar hout in natte ruimtes of waar makkelijk vlekken gemaakt worden zoals in de badkamer en de keuken, is lang taboe geweest. "Nochtans is hout daarvoor heel geschikt”, zegt Ophélie Eliat, houtconsulente bij het Belgian Woodforum. "Eigenlijk kunt u hout onbeperkt gebruiken, op voorwaarde dat u de juiste houtsoort kiest."

Parket in de keuken…

"In een open keuken kunt u perfect dezelfde houtsoort gebruiken als in uw woon- of eetkamer”, gaat Ophélie Eliat verder. "Tegen vlekken en vocht beschermen, is niet moeilijk. Vooral de afwerking is belangrijk. Een laagje vernis of beschermende olie is ideaal: dat beschermt tegen vlekken en water. Besteed extra aandacht aan plaatsen die intensief gebruikt worden, zoals aan uw fornuis of werkblad.” Vocht is vooral schadelijk als het tussen de voegen van uw vloer indringt. “Zorg ervoor dat de randen goed verlijmd en waterdicht zijn en voorzie siliconen voegen tussen parket en plint."

… en een houten werkblad?

Hout is niet alleen geschikt als vloerbekleding, maar ook als werkblad. "Het krijgt een uitstekende score qua hygiëne. Dat is onlangs uit twee studies gebleken. Een Scandinavische studie focuste zich op het verspreidingspercentage van bacteriën die veel in de vleesindustrie voorkomen. De testen werden uitgevoerd op massief beukenhout (dikwijls gebruikt voor slagersblokken, werkbladen en snijplanken), roestvrij staal en plastic. De andere studie – een Duitse- concentreerde zich op de overlevingskansen van de E. colibacterie op verschillende oppervlaktes: hout, staal en polyethyleen. De twee studies kwamen tot hetzelfde besluit: bacteriën sterven sneller op een houten oppervlak."

Ga voor de juiste houtsoort

Een goed ontworpen werkblad is vochtbestendig. "Een houten werkblad volgens de regels van de kunst wordt opgebouwd uit zijdelings en in de lengte aan elkaar verlijmde lamellen", legt Ophélie Eliat uit. "De houtsoort moet stabiel genoeg zijn. Ze moet ook op de juiste manier gedroogd zijn voor ze verlijmd wordt. Er bestaan tientallen soorten geschikt voor werkbladen. Elke soort heeft zijn eigen kleur en nerfstructuur. De meeste hebben een FSC- of PEFC-label, of zelfs de twee! Iedereen vindt dus zeker zijn gading."

Op naar de badkamer

Maar is het echt maar één stap van de keuken naar de badkamer? Voor Ophélie Eliat is het antwoord ‘ja’. Op voorwaarde dat u de juiste houtsoort kiest. "Het Belgian Woodforum raadt aan om voor een stabiele houtsoort te opteren, die bijna niet ‘werkt’”, zegt ze. "De volgende soorten hebben een grote natuurlijke duurzaamheid en kunt u perfect gebruiken: Afrikaanse padoek, afrormosia, afzelia, ipé, iroko, itauba en teack. U moet natuurlijk wel de nodige voorzorgen nemen: gebruik de juiste onderhoudsmiddelen en veeg water, dat op de vloer terechtkomt, snel weg.“

Een houten douchecabine

Net zoals in de keuken kan hout niet alleen als vloerbekleding gebruikt worden, maar het is ook geschikt voor een nog nattere ruimte. En zelfs voor de natste van allemaal: de douchecabine. "In dat geval raden we massief hout aan, best verticaal geplaatst om het water sneller te doen aflopen. Om het risico op vochtabsorptie te beperken, mag de houtsoort niet poreus zijn. Komen in aanmerking: afrormosia, ipé, itauba en teck. Bij de plaatsing moet u erop letten dat de uiteinden van het hout niet in contact komen met water. Als u het hout met olie behandelt, loopt het water sneller weg en kunt u de wanden bovendien makkelijker schoonvegen na de douche.“

 

Niet noodzakelijk duurder

Hout is niet noodzakelijk duurder dan enig ander materiaal. "Net zoals voor andere soorten bekledingen, is er voor elk wat wils in elke prijscategorie. U vindt al een houten bekleding vanaf 25 euro per vierkante meter, exclusief btw en plaatsing.”

Heel duurzaam

Ten slotte, hout is even makkelijk te onderhouden als andere materialen, op voorwaarde dat u de juiste producten gebruikt. "Maar het heeft een uniek voordeel ten opzichte van zijn concurrenten: zijn duurzaamheid. Tijdens zijn levensduur kan hout verschillende keren opgeschuurd worden. Na elke schuurbeurt ziet het er als nieuw uit en kunt u er opnieuw een beschermlaag op zetten. “