HomeBeleggen op maatWinst nemen op aandelen? Wat is dat?

Winst nemen op aandelen? Wat is dat?

Wat betekent de uitdrukking ‘winst nemen’ op aandelen? Wil dat zeggen dat ik alles moet verkopen? Of slechts een deel? Wat is het beste? (David, 40 jaar)

‘Winst nemen’ betekent inderdaad dat u uw aandelen verkoopt om de meerwaarde ervan om te zetten in cash. Maar dat verdient een woordje uitleg.

Aandelen kopen om winst te maken

Als u op de beurs belegt, bestaat uw strategie er meestal in om één aandeel (of verschillende aandelen als u uw portefeuille wilt diversifiëren) te selecteren en er een aantal van te kopen. U kiest dat aandeel, omdat u denkt dat de waarde ervan gaat stijgen. En samen met de aandelenkoers stijgt de waarde van uw aandelenportefeuille.

Bijvoorbeeld: twee jaar geleden kocht u 20 aandelen van onderneming X aan een koers van 100 euro. Vandaag zijn ze 150 euro waard. De waarde van uw belegging is dus gestegen van 2.000 naar 3.000 euro. Wat neerkomt op een winst van 1.000 euro. Maar zolang u die aandelen in uw portefeuille houdt, is die winst niet gerealiseerd. De aandelenkoers blijft evolueren en beïnvloedt de waarde van uw belegging:

  • Als de koers stijgt tot 160 euro, hebt nog eens 200 euro extra verdiend.
  • Als ze zakt tot 120 euro, bedraagt uw winst nog slechts 400 euro.
  • Als de onderneming in de problemen geraakt en de koers tot 60 euro daalt, verliest u maar liefst 800 euro.

Om het niet al te moeilijk te maken, houden we geen rekening met de transactiekosten aangerekend door uw bank (die per bank verschillen) en de beurstaks (TOB).

Uw winst realiseren

Als u van de meerwaarde wilt profiteren, moet u uw aandelen verkopen. Dan wordt uw winst werkelijkheid. In ons voorbeeld wordt uw bankrekening dan aangedikt met 3.000 euro. Uw oorspronkelijke belegging van 2.000 euro plus uw winst van 1.000 euro. Dat noemen we dus ‘uw winst nemen’.

Kwestie van timing

Alles is natuurlijk een kwestie van timing. Als de koers blijft stijgen, nadat u verkocht hebt, profiteert u daar niet meer van. Maar omgekeerd: als de koers daalt, ondervindt u er ook geen hinder van. De beslissing om te verkopen, net als die om te kopen, hangt af van uw oordeel. Als u denkt dat het aandeel niet meer zal stijgen, is het het moment om te verkopen. Anders houdt u het beter nog wat bij. U kunt natuurlijk ook de helft van uw aandelen verkopen. Zo bent u alvast zeker van een deel van de winst. Maar uw winst (of verlies) zal daarna minder groot zijn. Voor beleggingen op de beurs bestaat er helemaal geen toverformule. Elke beslissing houdt een risico in. Zowel bij de aankoop (als u op het verkeerde paard wedt), als bij de verkoop (als u te vroeg verkoopt en naast een deel van de winst grijpt). Aan u om te beslissen of het sop de kool waard is.

Stel uw vraagBekijk alle vragen