HomeVoordelig lenenWilt u gaan samenwonen in uw woning? Wat moet u weten?

Wilt u gaan samenwonen in uw woning? Wat moet u weten?

U bent van plan om samen te gaan wonen in de woning waarvan u de eigenaar bent. Hoe beschermt u dan uw rechten en die van uw partner? We stelden de vraag aan Nadia Bouria, advocate bij het bureau Legisquadra.

Zoals dikwijls draait het om het financiële aspect. “De vraag stelt zich vooral als u als eigenaar een krediet voor de woning terugbetaalt", zegt meester Bouria. "Bij de meeste koppels wil elke partner zijn deel van de huishoudkosten betalen. Tenminste volgens zijn mogelijkheden. Het gebeurt dus wel eens dat de partner die niet de eigenaar is, voorstelt om een deel van de lening mee terug te betalen. Maar daar moet u goed over nadenken."

Wie is de eigenaar?

"Slechts een van de partners is en blijft de eigenaar van de woning", zegt meester Bouria. "Als uw partner de lening mee afbetaalt, wordt de situatie delicaat. Meestal stelt het probleem zich als u uiteengaat. Als u wettelijk samenwoont en als uw partner een deel van de lening betaalt en dat expliciet in zijn overschrijvingen vermeldt, kan hij in theorie voor de rechter een deel van de woning in verhouding tot zijn bijdragen opeisen. Het is weinig waarschijnlijk dat hij daarin slaagt. Maar het is wel mogelijk dat de rechter bv. beslist dat u als eigenaar de bijdragen moet terugbetalen. U kunt zich daartegen beschermen. Bv. door uw partner een document te laten ondertekenen waarin staat dat zijn bijdragen hem geen enkel recht geven. Maar vanuit menselijk standpunt is dat natuurlijk niet aan te raden! Of u kunt een huurcontract overwegen. Maar dat blijft ook delicaat. Wat gebeurt er trouwens met de wettelijke opzeggingen als u uiteengaat? Hoe bereikt u een akkoord over wie zijn opzegging kan geven? En bijgevolg schadevergoedingen moet betalen?"

De rechten van elke partner beschermen

"Het is wel volledig wettelijk en gerechtvaardigd dat uw partner bijdraagt tot de huishoudkosten van uw woning", zegt meester Bouria. "U moet dus een regeling vinden die juridisch correct is en die de belangen van u beiden behartigt. De beste oplossing bestaat er waarschijnlijk in om de kosten anders te verdelen. U als eigenaar betaalt uw lening alleen verder af. En uw partner neemt een groter deel van de huishoudkosten voor zijn rekening. Een alternatief is dat u uw intrek in een andere woning neemt. En dat u uw eigen woning verhuurt."