HomeVoordelig lenenWie moet het kadastraal inkomen aangeven voor een pand dat we als koppel kochten?

Wie moet het kadastraal inkomen aangeven voor een pand dat we als koppel kochten?

Mijn partner en ik hebben samen een appartement gekocht. We verhuren het nu. Moeten we elk het volledige kadastrale inkomen op onze belastingaangifte vermelden? Of ieder de helft? (Luc, 60 jaar)

Een eerste belangrijk detail: de belasting op basis van het kadastrale inkomen geldt alleen als u aan een particulier verhuurt. Is uw huurder een bedrijf of rechtspersoon die de huur gedeeltelijk of volledig aftrekt als beroepskosten, dan is de situatie anders. Dan leest u beter ons ander artikel over dat onderwerp.

Belasting op basis van het kadastrale inkomen

Verhuurt u aan een particulier? Dan wordt u forfaitair belast volgens het kadastrale inkomen (KI). Dat is een feit. Nu nog uitmaken wie welk bedrag moet inbrengen. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Bent u getrouwd onder het wettelijk stelsel? Dan maakt uw appartement deel uit van de gemeenschap. U moet elk de helft van het KI invullen op uw belastingaangifte.
  • Woont u (feitelijk of wettelijk) samen of bent u getrouwd onder het stelsel van scheiding van goederen? Dan hebt u het appartement in mede-eigendom gekocht. U moet elk op uw aangifte het percentage van het KI invullen dat overeenkomt met uw deel in de mede-eigendom. We verduidelijken dat aan de hand van een voorbeeld:
    • Het KI is 1.000 euro.
    • U bent voor 60% eigenaar en uw partner voor 40%.
    • U vult 600 euro in op uw belastingaangifte. Uw partner 400 euro.

Als u ieder voor de helft mede-eigenaar bent, vult u natuurlijk de helft van het KI in. In ons voorbeeld is dat 500 euro.

Stel uw vraagBekijk alle vragen