HomeSlim sparenWerken terwijl je kinderen vakantie hebben?

Werken terwijl je kinderen vakantie hebben?

Het is zover! De grote vakantie is begonnen! Zoals elk jaar is de tijd weer veel sneller gegaan dan je had verwacht, en je vraagt je misschien af hoe je de kinderen zult bezighouden terwijl jij moet werken. Enkele interessante ideetjes…

Om te beginnen: geen paniek! Er zijn heel wat oplossingen beschikbaar, zowel gratis als tegen betaling. Je vindt ongetwijfeld een activiteit die je kinderen kan boeien en waarmee ze misschien zelfs hun horizon verbreden.

Familie en vrienden

De meest geruststellende én de goedkoopste oplossing is zonder twijfel een beroep te doen op de mensen om je heen. Als je ouders bijvoorbeeld enkele vrije dagen aan je kinderen willen opofferen, doen ze jou een plezier én brengen ze tegelijk een heerlijke tijd door met hun kleinkinderen.

Je kunt je agenda ook afstemmen op vrienden in dezelfde situatie, en een beurtrol invoeren op basis van de vakantiedagen van alle ouders.

Babysit

Als familie geen optie is, kun je een beroep doen op een babysit, bijvoorbeeld via de website van de Gezinsbond, via sloebersit.be (Solidariteit voor het Gezin) of minder officieel via Care.com. Via een zoekertje of mond-tot-mondreclame kan het uiteraard ook. Probeer in dat laatste geval voldoende te weten te komen over die persoon, je kinderen vertrouw je immers niet zomaar aan om het even wie toe.

Kinderopvang en speelpleinwerking

Veel Belgische steden bieden tijdens schoolvakanties verschillende vormen van kinderopvang en speelpleinwerking aan. De keuze is dikwijls bijzonder uitgebreid. Zulke opvangtypes bieden je kinderen bovendien de kans om vriendschappen te sluiten met andere kinderen van hun leeftijd.

Wil je weten welke opvangstructuren er beschikbaar zijn bij jou in de buurt? Neem dan een kijkje op de website van je gemeente.

Vakantiekampen

Als je het niet erg vindt om je kinderen een paar dagen te missen, kun je ook kiezen voor een vakantiekamp. Als ze dan thuiskomen, boordevol levenslust en met uitgebreide verhalen over toffe activiteiten in een leuke nieuwe omgeving, zul je merken dat ze zelfstandiger zijn geworden, dat het hen deugd heeft gedaan. Zulke kampen worden dikwijls georganiseerd in samenwerking met ziekenfondsen of gemeenten. Een zoektocht op het internet levert zeker resultaten op, maar hier vind je alvast een overzicht.

Taalstages

De vakantie kan ook dé ideale gelegenheid zijn om het nuttige aan het aangename te koppelen. Tal van organisaties bieden taalstages aan in België of in het buitenland. Perfect om je kind spelenderwijs een vreemde taal te laten leren of zijn kennis ervan bij te schaven.

Tot slot nog enkele financiële tips waarmee je heel wat kunt besparen:

  • onder bepaalde voorwaarden zijn de buitenschoolse activiteiten van je kinderen fiscaal aftrekbaar;
  • de meeste ziekenfondsen dragen ook bij in de kosten voor die activiteiten;
  • veel ziekenfondsen hebben overeenkomsten gesloten met organisatoren van vakantiekampen, taalstages en andere groepsactiviteiten. Ga gerust even kijken op de website van je ziekenfonds, je vindt er ongetwijfeld leuke suggesties.

Prettige vakantie!