HomeVoordelig lenenWelke woonlening als ik binnenkort een grote geldsom ontvang?

Welke woonlening als ik binnenkort een grote geldsom ontvang?

Op mijn 65ste krijg ik 70.000 euro. Dat bedrag komt vrij dankzij pensioensparen en twee levensverzekeringen die aflopen. Bestaat er een hypothecaire lening die daar rekening mee houdt? (Dirk, 51 jaar)

Ja, er bestaan verschillende formules. Bij een ‘bulletkrediet’ betaalt u het volledige geleende bedrag in één keer(op de eindvervaldag) terug. Bij een ‘light home’ woonkrediet betaalt u het deel van het kapitaal op de eindvervaldag terug. Klinkt ingewikkeld? Dat hoeft niet zo te zijn. Wij zetten de principes op een rijtje.

Kapitaal in één keer terugbetalen

Wie een huis koopt, sluit daar meestal een hypotheek of woonlening voor af. U kent allicht het principe van de klassieke woonlening. U lost maandelijks een bedrag af. Dat bestaat deels uit intresten en deels uit de terugbetaling van het geleende kapitaal.

Maar wat als u nu minder en later meer wilt terugbetalen? Dan is de bulletlening of eindetermijnlening misschien wel iets voor u. Dat is een woonlening waarbij u pas op de eindvervaldag het geleende kapitaal terugbetaalt. En tijdens de looptijd lost u alleen intresten af. Net omdat u alleen intresten betaalt tijdens de looptijd, liggen de maandlasten lager. Neem nu het voorbeeld van Dirk. Hij zou vandaag 70.000 euro lenen en gedurende 14 jaar alleen intresten betalen. Op zijn mooie eerste pensioendag ontvangt hij 70.000 euro. Die stort hij meteen door naar zijn bank om het kapitaal terug te betalen.

Wanneer kiezen voor zo’n bulletkrediet?

Zo’n bulletlening is vooral interessant als u een grote som geld verwacht. Denk maar aan de uitbetaling van uw levensverzekering of groepsverzekering op uw pensioenleeftijd. Dat is de veiligste optie, want dan bent u er echt helemaal zeker van dat u op uw 65ste een bepaalde som ontvangt. Maar ook als u een schenking of een erfenis verwacht, kunt u voor die lening kiezen.

De voordelen van de eindetermijnlening

Dus, samengevat zijn de voordelen van de bulletlening:

  • Kapitaal blijft beschikbaar: tijdens de looptijd betaalt u geen kapitaal terug. Uw geld blijft beschikbaar om uit te geven of te sparen.
  • Lagere maandelijkse afbetaling: de maandelijkse aflossing drukt minder zwaar op uw budget dan bij een klassieke lening.

Addertjes onder het gras?

Bulletkredieten kennen ook nadelen:

  • Risicovol: u moet er echt zeker van zijn dat u op het einde van de looptijd het volledige bedrag kunt terugbetalen. Uw kredietgever zal heel wat voorwaarden stellen en bewijsstukken vragen. Want niet iedereen komt in aanmerking voor dat type krediet. Zeker niet als er twijfels zijn over de beschikbaarheid van het kapitaal. Ook de looptijd is bij sommige banken beperkt tot 15 jaar.
  • Hogere intrest: omdat die vorm meer risico inhoudt voor de kredietgever, ligt de intrestvoet hoger.
  • Hogere intrestlast: in totaal betaalt u meer intresten dan bij een klassieke woonlening, want de intresten worden op het volledige ontleende kapitaal berekend.

Of toch een ‘light home’ woonlening?

Bij heel wat banken vindt u ook een combinatie van een gewone lening met een bulletkrediet. Het woonkrediet wordt dan opgesplitst in twee delen. Een voorbeeld:

  • 70% van het geleende bedrag wordt afbetaald als een klassieke woonlening. U betaalt maandelijks een deel rente en een deel kapitaal.
  • 30% is een eindetermijnlening.

Voor de totaliteit van het krediet, ligt de maandelijkse last hoger dan bij de bulletlening, maar lager dan bij een klassieke lening. En ook hier betaalt u een grote som op het einde, als u zelf een grote som ontvangt. Ook interessant, toch?

Ga langs bij uw bankier

Tot slot nog dit: welk woonkrediet voor u interessant is, hangt helemaal af van uw persoonlijke situatie. Neem dus de tijd om een formule te vinden die bij uw situatie past en ga langs bij een professionele bankier. Succes!

Stel uw vraagBekijk alle vragen