HomeVoordelig lenenWelke renovatielening kies ik voor mijn woning?

Welke renovatielening kies ik voor mijn woning?

Ik wil graag renovatie- en isolatiewerken uitvoeren aan mijn woning. Bestaan er nog andere mogelijkheden dan een renovatielening? (Gilles, 29 jaar, Brussel)

Uw persoonlijke situatie bepaalt uiteraard welke lening het meest geschikt is voor u, maar ja, er bestaat nog een andere mogelijkheid.

Uw hypothecaire lening gebruiken

U kunt in bepaalde gevallen uw lopende hypothecaire lening ‘hergebruiken’ om uw renovatiewerken te financieren. Dat heet een ‘wederopname’. Maar dat kan alleen onder bepaalde voorwaarden:

  • Voorwaarde 1: u hebt al een gedeelte van uw hypothecaire lening terugbetaald. U moet namelijk over voldoende kapitaal beschikken om uw lening te dekken. Dat betekent dat u al meerdere jaren aan het aflossen bent. Bij de eerste maandelijkse afbetalingen van uw hypothecaire lening betaalt u namelijk vooral intresten terug. Pas na verloop van tijd wordt het kapitaalgedeelte van de afbetalingen groter, en daarmee uw vermogen om dat geld opnieuw te lenen;
  • Voorwaarde 2: uw bank moet een wederopname voor het gevraagde bedrag aanvaarden.

Wederopname: aantrekkelijk renovatiekrediet

De wederopname is om meer dan één reden interessant:

  • Beperkte kosten: omdat u geen nieuwe hypotheek hoeft te nemen, zijn er ook geen notariskosten. Uw nieuwe lening wordt namelijk opgenomen in uw bestaande lening. Het enige wat u moet betalen zijn dossierkosten. Logisch, het gaat om een nieuwe kredietverrichting. En dat is natuurlijk niet gratis.
  • Fiscaal aftrekbaar: was uw bestaande hypothecaire lening al fiscaal aftrekbaar? Dan zal ook de nieuwe lening dat zijn. Natuurlijk onder dezelfde voorwaarden en binnen de beperkingen van de fiscale wetgeving.

Als u van plan bent uw woning te renoveren, neem dan zeker contact op met uw bankier. Hij bekijkt samen met u welke oplossing het beste bij u past.

Stel uw vraagBekijk alle vragen