HomeSlim sparenWelke groenten zijn seizoensgroenten?

Welke groenten zijn seizoensgroenten?

Seizoensgroenten eten: een uitstekende gewoonte, zowel voor uw portemonnee als voor uw smaakpapillen. Maar welke groenten worden geoogst in de winter?

Seizoensgroenten zijn minder duur en bovendien lekkerder. Goedkoper, omdat schaarste mee de prijs bepaalt. Lekkerder, omdat ze dicht bij ons gekweekt worden. Zo kunnen ze geoogst worden als ze op punt zijn. Ze bevatten dus veel meer smaak en behouden bovendien maximaal de voedingsstoffen. Uw smaakpapillen, uw organisme en uw portemonnee zullen u er dankbaar voor zijn!

Welke groenten deze winter?

Kies in januari en februari voor aardappelen, groene selder, champignons, pastinaak, pompoen, rapen, zwarte radijzen, rode biet, rode, groene of witte kool, spruitjes, schorseneren, veldsla, witloof of wortels.

Misschien kent u sommige van die groenten minder goed. Ze zijn nochtans heel lekker. Zo maakt u ze klaar:

Pastinaak

Eet pastinaak rauw, geraspt of in een slaatje. Als u pastinaak wilt klaarmaken, kan dat net zoals met wortels of rapen: stomen, in de soep, in gratin of zelfs als frieten! Nog een ideetje? Snijd de pastinaak in rondjes en stoof die met een beetje look en peterselie.

Zwarte radijzen

De zwarte radijs is pikanter dan de rode radijs en geeft dus een bijzondere smaak aan uw aardappelpuree of uw slaatje. Het kan ook als origineel toastje dienen voor een stukje gerookte zalm of wat harde kaas. U kunt het ook als slaatje serveren, geschild en geraspt of in rondjes gesneden. Voor u de radijzen klaarmaakt, laat u ze één uur marineren in grof zout; spoel ze wel af voor u ze gebruikt. Maar u kunt ze ook stoven: schil ze, snij ze in rondjes en stoof ze in een beetje olijfolie.