HomeMijn geld beherenWelke betaalmiddelen in het buitenland?

Welke betaalmiddelen in het buitenland?

Nu de vakantie nadert, geven we u tien praktische tips om veilig en gemakkelijk te betalen in het buitenland.

1°) Cash vermijden?

Betalen met cash is zeker praktisch voor kleine uitgaven, maar een stapel biljetten met u meenemen of in het hotel achterlaten is geen goed idee. Betaalkaarten kunt u in geval van diefstal wel snel blokkeren. Informeer u bij uw bank over de kosten voor afhalingen in het land van bestemming. Soms is geld wisselen voor u vertrekt, voordeliger.

2°) Opgelet met Maestro buiten Europa

Alle Belgische debetkaarten zijn uitgerust met Maestro. Daarmee kunt u in het buitenland geld afhalen of betalen. Maar opgelet: die functie is omwille van veiligheidsredenen niet geactiveerd buiten Europa. U kunt uw kaart voor uw vertrek wel tijdelijk – en gratis – laten activeren door uw bank. Uw kredietkaarten (Visa, MasterCard of American Express) blijven altijd actief.

3°) Vergeet het nummer van Card Stop niet

Noteer het nummer van Card Stop (+32 70 344 344), zodat u snel kunt bellen als u uw kaarten wilt blokkeren als u ze verliest of denkt dat er een probleem is. Die dienst is de klok rond bereikbaar, u hoeft u dus geen zorgen te maken om het tijdverschil.

4°) Opgepast met skimming

We hebben het al gehad over skimming, de techniek om uw bankkaart te kopiëren en uw geheime code af te kijken. Lees onze tips nog eens na voor u vertrekt!

5°) Verlies uw kaart niet uit het oog

Nog meer als u in het buitenland bent, mag u nooit uw kaart uit het oog verliezen als u betaalt. Sta erop dat niemand ze meeneemt en steek ze zelf in het apparaat.

6°) Neem niet al uw kaarten mee

Als u het slachtoffer wordt van een zakkenroller of als u uw portefeuille verliest, hebt u geen enkel betaalmiddel meer. Laat een kaart in veiligheid in de kluis van uw hotel. Zo vermijdt u problemen in geval van verlies of diefstal.

7°) Houd uw pincode geheim

Schrijf nooit uw geheime code op en zeker niet op een papiertje in uw portefeuille of nog erger op één van uw kaarten. Die nalatigheid kan u heel duur komen te staan.

8°) Denk eraan om de provisie van uw kredietkaart te verhogen

Als u een auto huurt, vergeet dan niet dat het bedrag van de franchise ‘geblokkeerd’ wordt op uw kredietkaart in afwachting van de teruggave van het voertuig in goede staat. U riskeert heel snel de toegelaten uitgavenlimiet te bereiken en niet meer te kunnen betalen met uw kaart. Neem voor uw vertrek contact op met uw bank om te zien of het mogelijk is om die limiet tijdelijk te verhogen.

9°) Kunt u online bankieren in het buitenland?

Als u uw veiligheidsmodule (kaartlezer of digipass) meeneemt, kunt u online bankieren in het buitenland. Wel opgelet: u gebruikt beter uw eigen pc of uw smartphone. U weet nooit of er met de pc, die u in een cybercafé gebruikt, gesjoemeld werd om de gegevens die u te goeder trouw invoert, te hacken.

10°) Controleer de vervaldatum

Laatste tip: let erop dat uw Maestro- of kredietkaart niet vervalt tijdens uw verblijf of juist ervoor. Vraag indien nodig om uw kaart vroeger te vervangen.