HomeMijn geld beherenWelke beperkingen zijn er op bankverrichtingen?

Welke beperkingen zijn er op bankverrichtingen?

"Dit weekend was ik in het buitenland en heb ik geld afgehaald aan de automaat. Daarna moest ik een grote overschrijving doen via pc-banking. Zal ik mijn hotelrekening nog met de kaart kunnen betalen?" (Bert, 31 jaar)

Alles zou in principe vlot moeten verlopen. Er zijn inderdaad verschillende beperkingen op betalingen, maar die worden niet allemaal op dezelfde manier of in dezelfde situaties toegepast. Bovendien zijn ze bij elke bank anders: banken zijn immers vrij om hun eigen regels hierover te bepalen. De beperkingen zijn er vooral om u te beschermen zonder dat dit te veel impact heeft op uw dagelijkse verrichtingen.

U haalt geld af aan de automaat

In principe kunt u cash geld afhalen tot aan een bepaald bedrag. Er is doorgaans sprake van een dagelijkse limiet en een wekelijkse limiet. Bij Record Bank bijvoorbeeld kunt u maximaal 600 euro per dag en 1.260 euro per week afhalen. Bankautomaten hebben bovendien vaak een eigen limiet per afzonderlijke afhaling, namelijk 650 euro. En die limiet heeft altijd de bovenhand.

U betaalt met uw bankkaart

Wanneer u een betaling doet met uw bankkaart en pincode zijn er ook enkele beperkingen. 

  • Het saldo van uw rekening en eventueel hoe veel u onder nul mag gaan..
  • Beperkingen per periode, die van bank tot bank verschillen. Bij Record Bank bijvoorbeeld zijn betalingen beperkt tot 2.510 euro per glijdende periode van 7 dagen.

Opgelet: vergeet niet dat betalingen buiten de eurozone vaak worden gedesactiveerd.

Betalingen zonder pincode hebben ook een limiet. Zodra u een verrichting met pincode doet, wordt er een saldo van 50 euro voor betalingen zonder pincode ter beschikking gesteld op uw kaart. Vanaf dat moment kunt u dus verschillende kleinere betalingen doen onder 25 euro en van maximaal 50 euro in totaal.

U betaalt met de Bancontact-app

Betalingen met de Bancontact-app zijn beperkt tot 250 euro per dag.

U betaalt met uw kredietkaart

Het plafond voor die betalingen is gelijk aan de gebruikslimiet van uw kredietkaart. Afhankelijk van uw bank, kunt u deze limiet tijdelijk of permanent laten verhogen.
Voor afhalingen bedraagt de limiet 620 euro (of het equivalent in vreemde valuta) per glijdende periode van 4 dagen. 

U schrijft geld over via pc-banking

Als er een limiet is, dan wordt die vastgelegd door uw bank (of door uzelf). Sommige instellingen hebben namelijk beslist om het dagelijkse bedrag van de verrichtingen te beperken om veiligheidsredenen (namelijk in de strijd tegen phishing). Bij Record Bank bedraagt die limiet voor particulieren10.000 euro per verrichting en 125.000 euro per dag.

U schrijft geld over via de app van uw bank

Op veel applicaties voor mobiel bankieren is ook een limiet ingesteld. Vaak ligt die limiet lager dan bij pc-banking. Ook in dit geval verschilt de limiet van bank tot bank. Bij Record zijn overschrijvingen via de app:

  • beperkt tot 250 euro per dag voor begunstigden die niet werden geactiveerd in Record@Home,
  • beperkt tot 750 euro per dag voor geactiveerde begunstigden,
  • onbeperkt voor overschrijvingen tussen uw eigen rekeningen bij Record Bank.
Stel uw vraagBekijk alle vragen