HomeVoordelig lenenWel of geen schuldsaldoverzekering?

Wel of geen schuldsaldoverzekering?

Een schuldsaldoverzekering is niet verplicht, maar meestal wel wenselijk. Wanneer en waarom sluit u er beter een af?

Droomt u van een eigen huis? Als u daarvoor een lening aangaat, stelt uw bank u waarschijnlijk voor om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Want als zij u een grote som leent, wil ze graag gemoedsrust. Maar is die verzekering verplicht? Of alleen wenselijk? Lees vooral verder.

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Een schuldsaldoverzekering is een overlijdensverzekering. Die betaalt uw krediet terug als u overlijdt. Zo’n verzekering is niet alleen mogelijk bij hypothecaire leningen. Niets houdt u tegen om er ook eentje af te sluiten voor andere kredieten.

Heel wat voordelen

  • Geen financiële verrassingen: een woonkrediet betekent meestal een flinke hap uit uw maandelijkse budget. En als u overlijdt, wordt het voor uw nabestaanden moeilijk om die lening verder af te betalen. Met een schuldsaldoverzekering behoedt u hen voor vervelende financiële verrassingen. Slim dus om daaraan te denken.
  • Belastingvoordeel: onder bepaalde voorwaarden is een schuldsaldoverzekering fiscaal aftrekbaar en geniet u dus van een belastingvoordeel.
  • Interessantere voorwaarden: doorgaans biedt de bank de schuldsaldoverzekering aan samen met een verzekeringspartner. Als u er eentje afsluit, krijgt u dikwijls een lagere rente op uw lening.

Niet verplicht

Meestal is een schuldsaldoverzekering noodzakelijk om een woonkrediet af te sluiten. Maar volgens de wet is het geen verplichting. U leest het goed: een woonkrediet aangaan en geen schuldsaldoverzekering afsluiten, dat kan perfect… in theorie. Want in de praktijk is het soms moeilijk, omdat de bank het contractueel mag eisen. Die wil heel graag dat een lening, zelfs bij overlijden, terugbetaald wordt.

De bank mag u de combinatie van een schuldsaldoverzekering met uw lening aan interessantere voorwaarden niet opleggen. U kunt er ook perfect voor kiezen om de schuldsaldoverzekering af te sluiten bij een andere een verzekeraar naar keuze.

Wel of niet?

Het is niet altijd even interessant om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld als het gaat om uw tweede woning, als u slechts een klein bedrag leent of als u alleenstaande bent zonder kinderen.

Hierbij enkele factoren die kunnen meespelen in uw beslissing:

  • Looptijd van de lening: hoe langer de looptijd van uw lening, hoe meer een schuldsaldoverzekering aangewezen is.
  • Geleend bedrag: hoe hoger het bedrag van uw lening, hoe groter het risico voor uw familie.
  • Premie: hoeveel bedraagt de premie? Die wordt berekend op basis van uw overlijdensrisico. Er zijn grote verschillen op de markt. Informeer u dus goed. En maak zeker de rekensom. Want misschien loopt u door een goedkopere polis bij een andere instelling wel een interessante rentevoet mis.
  • Levensverzekering: hebt u een levensverzekering met overlijdensdekking? Is het verzekerde bedrag voldoende om het woonkrediet terug te betalen? In dat geval kunt u overwegen om geen schuldsaldoverzekering te nemen.

U merkt het: alles hangt af van uw persoonlijke situatie. Wat is gemoedsrust waard voor u? Misschien wilt u ondanks de kosten in ieder geval uw partner beschermen en zelf een gerust gevoel hebben.

Nog twijfels? Ga even langs bij uw bankier die uw persoonlijke en financiële situatie het best kent.