HomeMijn geld beherenWat u wilde weten over betalen en geld afhalen in het buitenland

Wat u wilde weten over betalen en geld afhalen in het buitenland

Waarop moet u letten als u naar het buitenland trekt? En vooral buiten Europa? Welke betaalmiddelen moet u gebruiken? Kom niet voor verassingen te staan!

Op het punt staan te betalen in het buitenland, maar dan merken dat u de juiste bankkaarten niet bij u hebt. Of dat ze niet werken bijvoorbeeld. Dat wilt u toch niet meemaken? Zorg er dus voor dat u altijd van tevoren weet welke betaalmiddelen u in welk land nodig hebt. En dat u voldoende geld op zak hebt voor al uw buitenlandse aankopen.

Binnen Europa

Hebt u een Maestro-kaart? Dan kunt u er bijna overal in eurozone geld mee afhalen. U betaalt er soms wat voor. Maar dat mag nooit meer zijn dan in België. Uw aankopen betalen met Maestro is meestal ook mogelijk. Lukt dat niet? Gebruik dan uw kredietkaart. Die werkt altijd. Zowel om te betalen als om geld af te halen (meestal staat het logo van het aangewezen betaalmiddel aangegeven op de geldautomaten of betaalterminals). Maar opgelet, geld afhalen met uw kredietkaart is meestal duurder.

Buiten Europa

Dat is minder vanzelfsprekend. De meeste banken blokkeren uit veiligheid uw Maestro-functie voor verrichtingen buiten Europa. Ook uw Visa-kaart wordt soms geblokkeerd voor gebruik in Amerika. Ga dus zeker na of u uw kaarten moet laten deblokkeren voor uw vertrek.Vraag dat tijdig aan uw bankier.

Buiten Europa kunnen kosten voor betalingen of geldafhalingen soms hoog oplopen. Vraag dus zeker na bij uw bankier welke kaart u het best kunt gebruiken.

Tips:

  • Neem voldoende cash mee of ‘traveller cheques’ om kosten te vermijden. Traveller cheques zijn een soort van waardebonnen die alleen geldig zijn met uw handtekening. Ze zijn veilig: bij verlies bent u geen geldwaarde kwijt. Waar u ze kunt halen? Heel simpel, bij uw bankier.
  • U zult merken dat uw kredietkaart in de meeste gevallen gebruikt kan worden. Zorg er dus voor dat u er zeker eentje op zak hebt, als u buiten Europa reist.

Let op!

In sommige niet-Europese en meer exotische landen staat er niet altijd een geldautomaat op elke hoek van de straat. Het komt zelfs voor dat u niet met gelijk welke kredietkaart geld kunt afhalen. Ga dus zeker na welke betaalmiddelen u moet meenemen. Cash, kredietkaart, traveller cheques,… Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Surf daarvoor naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Of vraag het na bij de ambassade of het consulaat.

Korte checklist

Dus, kort samengevat, wat moet u nagaan voor u op reis vertrekt?

  • Is uw Maestro-functie op uw bankkaart gedeblokkeerd voor gebruik buiten de eurozone?
  • Hebt u al een kredietkaart?
  • Hebt u uw kredietkaartlimiet laten verhogen?
  • Moet uw kredietkaart gedeblokkeerd worden?
  • Welke munt wordt gebruikt op uw bestemming?
  • Wat is daar de wisselkoers?

Neem voor al die vragen contact op met uw bankier. Hij helpt u daarbij.

Goede reis!