HomeVoordelig lenenWat u moet weten voor u uw dak vervangt

Wat u moet weten voor u uw dak vervangt

Uw dak renoveren is geen sinecure. Hoe en wanneer begint u eraan? In dit artikel geven we u enkele praktische tips.

U maakt zich zorgen over de toestand van uw dakpannen of van uw dakgebint. U beslist een professional te contacteren om zijn mening te vragen.

Maar voor u dat doet, moet u eens over het eindresultaat nadenken. Het is misschien de gelegenheid om de structuur of het uitzicht grondig aan te pakken.

Krijg uw dak niet op uw dak!

Als uw dak al wat ouder is, kunt u het originele materiaal misschien niet meer krijgen. U moet dan op zoek gaan naar een alternatief. Denk eraan dat de bestaande structuur het gewicht van de nieuwe dakpannen moet kunnen dragen.

Moet ik een architect inschakelen?

Als u bij hetzelfde materiaal blijft, volstaat de ervaring van een dakwerker. Maar als u eraan denkt om de helling, de kleur of de vorm van uw dak te veranderen, of om er bv. een dakraam in te zetten, vraagt u beter raad aan een architect.

Informeer u bij uw gemeente

Ga eventjes langs bij uw gemeente. Soms zijn er specifieke regels voor het materiaal of de kleur van de dakbedekking. Informeer u dus goed voor u een bestelling plaatst en de werken start. Zo vermijdt u onaangename verrassingen. En als het zover is, vergeet dan niet om de nodige signalisatieborden op uw stoep te zetten.

Als u de vorm van uw dak verandert, moet u wellicht een bouwaanvraag indienen. Uw architect kan u daarbij helpen. U moet wel eventjes geduld hebben voor uw aanvraag goedgekeurd wordt.

Maak een budget op

De uiteindelijke kostprijs van uw dak wordt door verschillende factoren bepaald:

  • Materiaal
  • Isolatie
  • Oppervlakte
  • Structuur
  • Onverwachte omstandigheden

Vraag een offerte aan verschillende dakwerkers. Vergelijk de offertes en onderhandel voor een betere prijs. Als u een beroep doet op een architect, doet hij dat voor u. Tegen betaling natuurlijk.

Denk aan de premies of een renovatielening

Alle beetjes helpen. Maar beknibbel niet op uw budget door zelf bepaalde werken uit te voeren als u geen specialist bent. Kruip niet zomaar op uw dak. Daarvoor zijn er specifieke veiligheidsmaatregelen nodig.

Afhankelijk van het gewest waar u woont, hebt u misschien recht op een premie. Informeer u goed, want de nieuwe regering zal die premies ongetwijfeld wijzigen.

Als de kosten hoger oplopen, kunt u bij uw bank terecht voor advies over een krediet. Vraag meer info over een renovatielening.

Op eender welk moment?

Laatste belangrijke vraag: welke periode is de beste om uw dak te renoveren? U wist het allicht al: de lente, de zomer of het begin van de herfst. Maar als het op een ander moment moet, vindt u zeker een dakwerker die u verder kan helpen.