HomeSlim sparenWat te doen met de kinderen tijdens de zomervakantie?

Wat te doen met de kinderen tijdens de zomervakantie?

Binnenkort staat de zomervakantie weer voor de deur. Dan stelt u zich opnieuw de vraag: “Wat doe ik met de kinderen en hoe zorg ik ervoor dat ze zich niet vervelen?” Eén van de beste alternatieven is om ze naar een vakantiekamp te sturen!

Vakantiekampen zijn enorm populair bij kinderen en jongeren en daarvoor is er een goede reden. Op zo’n kamp leren ze namelijk veel nieuwe vrienden kennen, ze zijn sportief of creatief bezig en ze leren zelfstandig worden. Ook u bent dan gerust, want ze worden begeleid door een ervaren organisatie. Hoewel die kampen niet altijd goedkoop zijn, komt de overheid u gelukkig wel voor een stuk fiscaal tegemoet.

Jeugdvakanties

Tegenwoordig is het aanbod aan jeugdkampen enorm en de bestaande organisaties zijn talrijk. Er zijn nu veel soorten kampen, per leeftijdscategorie, in binnen-en buitenland, kampen met verschillende activiteiten of themakampen waarin bepaalde interesses of hobby’s centraal staan. We helpen u daarom graag op weg en geven u enkele tips om uw kinderen deze zomer met een gerust hart naar het meest passende kamp te sturen.

1. Sport en fun

Zijn uw kinderen avontuurlijk ingesteld en houden ze van outdoor activiteiten? Of zijn ze het liefst met hun favoriete sport bezig? Neem dan zeker een kijkje op de volgende websites:

Misschien mag een kamp voor uw kind een beetje gekker en creatiever zijn? Er zijn ook speciale themakampen zoals Lego-, dolfijnen- of zelfs Disney-kamp! Ontdek ze op de volgende sites:

2. Wetenschapskampen

Zijn uw kinderen nu al geprikkeld door wetenschap en techniek? Of wilt u hen op een leuke manier kennis laten maken met die domeinen? Dan kunt u ze bijvoorbeeld inschrijven voor een astronauten- of archeologiekamp. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië zijn er organisaties die wetenschapskampen aanbieden:

  • Les Jeunesses Scientifiques – In Wallonië en Brussel:  www.jsb.be
  • Jeugd, Cultuur en Wetenschap – In Vlaanderen:  www.jcw.be 

3. Taal en cultuur

Het is nooit te vroeg voor uw kinderen om een andere taal beginnen te leren of een vreemde cultuur te leren kennen. Op een taalvakantie worden ze op een creatieve en ludieke manier gestimuleerd om de vreemde taal te gebruiken. Deze organisaties bieden u een waaier aan mogelijkheden:

4. Vrijwilligersvakanties

Is uw kind al wat ouder en wil het de wereld leren kennen door aan de slag te gaan op een zinvol project? Dat kan door op vrijwilligersreis te gaan met één van deze organisaties en zo een steentje bij te dragen:

5. Op kamp met uw ziekenfonds

Bijna alle ziekenfondsen hebben een eigen organisatie die jeugdkampen organiseren en die al jaren heel succesvol en populair zijn:

Bovendien betalen de meeste ziekenfondsen een deel van de prijs van de kampen terug. Dat kan gaan van 2,50 euro per dag per kind tot 90 euro per jaar per kind. Informeer ernaar bij uw mutualiteit, want dat is zeker de moeite waard.

Fiscale aftrekbaarheid

Ook de kosten van de vakantiekampen georganiseerd door de andere verenigingen kunt u fiscaal aftrekken. U geniet dan van een belastingvermindering van 45%. Het bedrag is wel begrensd tot 11,20 euro per dag. U moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Uw kinderen moeten jonger zijn dan 12 jaar op het moment van de stage.
  • U moet de kinderen fiscaal ten laste hebben.
  • Het vakantiekamp moet erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd zijn door Kind & Gezin, het Office National de la Naissance et de l’Enfance of de executieve van de Duitstalige Gemeenschap.
  • U moet bewijzen aan de fiscus dat de opvang aan alle voorwaarden voldoet. In de praktijk zal de instelling die het vakantiekamp organiseert u een fiscaal attest geven. Als dat attest niet volledig of niet correct ingevuld is, dan kunt u nog altijd alles zelf bewijzen door alle nodige informatie te geven.