HomeSlim sparenWat is passief energieverbruik en hoe kunt u het vermijden?

Wat is passief energieverbruik en hoe kunt u het vermijden?

U hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: u ontvangt uw elektriciteitsfactuur en stelt vast dat u meer verbruikt hebt dan u dacht. Hoe kan dat? En beter nog, hoe kunt u er iets aan doen? Wij geven enkele tips.

Passief energieverbruik betekent dat u energie verbruikt zonder dat u het zelf merkt. Bijvoorbeeld wanneer uw televisie in stand-by blijft staan of de koelkast niet goed dicht is. U kunt dergelijk verbruik dus maar beter vermijden, want het is slecht voor het milieu én voor uw portefeuille!

Schakel toestellen in stand-by uit

Sommige toestellen verbruiken energie wanneer ze in stand-bymodus staan. Denk bijvoorbeeld aan een dvd-speler, televisie of microgolfoven. Wanneer u deze toestellen niet gebruikt, kunt u ze dus maar beter uitschakelen om geen onnodige energie te verbruiken. Misschien kunt u zich ook een meervoudig stopcontact met schakelaar aanschaffen om alle toestellen in één keer te kunnen uitschakelen.

Zorg goed voor uw toestellen

Om te vermijden dat toestellen als uw koelkast of diepvriezer te veel verbruiken, moet u er goed zorg voor dragen. Door ze bijvoorbeeld regelmatig ijzelvrij te maken, verbruiken ze tot 30% minder energie! Plaats deze toestellen bovendien niet naast een warmtebron zodat ze niet nóg meer moeten koelen.

Verander uw verlichting

U hoeft geen peperdure of drastische maatregelen te nemen om te besparen op uw verlichting. Uw lampen vervangen door energiezuinige exemplaren kan al volstaan. Of hebt u al eens gedacht aan een tijdschakelaar of bewegingsdetector in de gang, op het toilet of in de inkomhal? Zo vermijdt u dat de lampen energie verbruiken omdat u het licht vergat uit de doen.

Energie besparen is dus helemaal niet moeilijk, zolang u maar weet waar u moet beginnen! Met deze handige tips bespaart u op uw energiefactuur én beperkt u uw impact op het milieu.