HomeMijn geld beherenWat moet u weten over de FSMA?

Wat moet u weten over de FSMA?

FSMA staat voor ‘Financial Services & Markets Authority’. In België beschermt zij de belangen van spaarders en beleggers.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten is sinds 2011 de Belgische financiële waakhond. Haar doel: een eerlijke behandeling van financiële consumenten. Benieuwd hoe ze daaraan werken? Lees dan vooral verder en maak kennis met de FSMA.

Erkenning van financiële tussenpersonen

Banken, makelaars, verzekeringsagenten en kredietagenten zijn allemaal ‘financiële tussenpersonen’. En die kunnen niet zomaar financiële producten of verzekeringen verkopen in België. Voor ze met hun activiteiten beginnen, moeten ze zich inschrijven bij de FSMA. Die gaat na of ze voldoende opgeleid en betrouwbaar zijn. Als dat het geval is, krijgen ze een erkenning.

Hoorde u al eens verhalen over bedrijven die mensen contacteren en aantrekkelijke opbrengsten voorstellen? Een beetje argwaan kan dan geen kwaad. Bestaat het bedrijf wel echt? En mag het financiële activiteiten uitoefenen in België? Gouden tip: raadpleeg in zo’n geval de lijst van tussenpersonen die door de FSMA erkend zijn. Dat kan heel makkelijk via de website van de FSMA. U kunt de naam van het bedrijf opzoeken of de persberichten en waarschuwingen nalezen. De moeite waard!

Toezichthouder voor financiële markten

Zoals dat hoort voor een waakhond, houdt de FSMA toezicht. Laten we beginnen bij de producten. Die moeten transparant, veilig, begrijpelijk en nuttig zijn. En daarom laat de FSMA ingewikkelde of twijfelachtige producten van de markt halen. Ze bekijkt ook van tevoren de productreclame van sommige spaar- en beleggingsproducten. Zo verplicht ze de banken om hun producten zo duidelijk mogelijk voor te stellen.

Bovendien houdt de FSMA toezicht op de regels die beleggers beschermen. Denk bijvoorbeeld aan de Europese beleggersrichtlijn MiFID. Die stelt dat banken alleen producten mogen verkopen die overeenkomen met het beleggersprofiel van de klant. Als een instelling die MiFID-gedragsregels overtreedt, kan de FSMA maatregelen nemen.

Financiële vorming met Wikifin

Vindt u ook dat de financiële wereld soms moeilijk te begrijpen is? De FSMA helpt graag om financiële mysteries te verduidelijken.

Zo lanceerden ze de financiële informatiesite Wikifin. Praktische hulp, informatie voor elk levensmoment, spaarsimulators, quizzen en checklists. Een interessante website om u op weg te helpen bij uw financiële beslissingen.

Daarnaast stelt ze pedagogisch materiaal ter beschikking voor leerkrachten en leerlingen. Via enkele lesmodules komen jongeren alles te weten over budgetbeheer, sparen en betaalmiddelen.

Zo speelt de FSMA een almaar grotere rol in de verbetering van de financiële kennis van het grote publiek.