HomeVoordelig lenenWat is het verschil tussen een groot en klein beschrijf bij de aankoop van een woning?

Wat is het verschil tussen een groot en klein beschrijf bij de aankoop van een woning?

“Ik heb een interessante woning gezien. En in het zoekertje staat dat ‘klein beschrijf’ mogelijk is. Wat betekent dat en hoe weet ik of ik in aanmerking kom?” (Kevin, 27 jaar)

Als u een woning koopt, moet u rekening houden met het zogenaamde ‘beschrijf’. Dat zijn de registratierechten. Standaard gaat het in Vlaanderen om 10% van de aankoopprijs. Voor Wallonië en Brussel ligt dat op 12,50%. Dat wordt het ‘groot beschrijf’ genoemd.

Maar het kan zijn dat uw aankoop onder het klein beschrijf valt. En dat scheelt de helft. Koopt u een bescheiden woning in het Vlaamse Gewest, dan betaalt u slechts 5% registratierechten op de aankoopsom. Daarvoor moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen.  

 • Het kadastraal inkomen van het onroerend goed is niet hoger dan een wettelijk vastgelegd bedrag:
  • 745 euro met geen, 1 of 2 kinderen ten laste
  • 845 euro met 3 of 4 kinderen ten laste
  • 945 euro met 5 of 6 kinderen ten laste
  • 1.045 euro met 7 of meer kinderen ten laste
 • Als u of uw partner andere onroerende goederen zoals garages of gronden bezit, mag het gezamenlijke kadastraal inkomen bovenstaand bedrag niet overschrijden.
 • U bezit geen andere woning in België in volle eigendom. Dat is niet van toepassing als u een huis van een bloedverwant geërfd hebt of als u alleen het vruchtgebruik op een andere woning hebt.
 • U of uw partner moet zich inschrijven in het bevolkingsregister op het adres van de woning in kwestie. Dat moet binnen een termijn van drie jaar gebeuren, te rekenen vanaf de datum van de aankoopakte. U of uw partner moet er vervolgens minstens drie jaar onafgebroken gedomicilieerd blijven.

Let op: voor een bouwgrond in het Vlaamse Gewest wordt het verlaagde tarief niet onmiddellijk toegepast. Bij de aankoop moet u altijd eerst het normale tarief van 10% betalen. Daarna kunt u een teruggave van 5% krijgen als:

 • U een bescheiden woning bouwde.
 • U voldoet aan alle voorwaarden voor het klein beschrijf, zoals hierboven beschreven.
 • U een verzoekschrift tot teruggave voorlegt aan de Vlaamse Belastingdienst.

In Wallonië bedraagt het klein beschrijf 6%. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet u aan dezelfde voorwaarden voldoen als in Vlaanderen. Daarbovenop komt nog het feit dat er een bepaald plafond is voor de waarde van de woning. Het gunsttarief kan nog zakken naar 5% als extra voorwaarden vervuld worden. U vindt meer details over het Waalse systeem in dit artikel.

In Brussel ten slotte bestaat alleen het groot beschrijf. Er bestaan wel een aantal kortingen die uw hypothecaire investering wat kunnen verlichten. Meer info daarover vindt u hier.

Stel uw vraagBekijk alle vragen