HomeBeleggen op maatWat is het verschil tussen aandelen en fondsen?

Wat is het verschil tussen aandelen en fondsen?

Ik zou graag beginnen met investeren, maar ik weet er eigenlijk niet zo veel over beleggingen. Wat is het verschil tussen fondsen van aandelen en aandelen? En hoe weet ik welke optie voor mij het meest geschikt is?” (Alexia, 25)

De rentevoeten op spaargeld zijn zelden zo laag geweest. Dus gaan veel mensen logischerwijs op zoek naar een alternatief waarbij hun zuurverdiende centjes meer kunnen opbrengen.Een van de interessantste en meest aanlokkelijke opties is beleggen. De wereld van beleggen is nogal uitgebreid, en veel ‘beginners’ vragen zich ongetwijfeld hetzelfde af als Alexia. Hieronder vindt u alvast het tipje van de sluier, roep zeker hulp in van een expert als uw nieuwsgierigheid voldoende gekieteld is om de beleggingswereld verder te willen ontdekken. Als dat het geval is, weet dan dat u eerst een beleggersprofiel zal moeten opstellen (het zogenaamde MiFid-profiel).

Wat zijn aandelen?

Als bedrijven geld nodig hebben kunnen ze een lening aangaan bij de bank, maar ze kunnen ook aandelen uitgeven. Als u zo een aandeel koopt, stelt u uw geld ter beschikking en in ruil daarvoor wordt u voor een (klein) deel eigenaar van dat bedrijf. De waarde van een aandeel is deels afhankelijk van de winst(verwachtingen) van een bedrijf. Hoe hoger de verwachte winst, hoe hoger de prijs van een aandeel. Daarnaast spelen ook het land, de regio, de algemene economische toestand, de sector en de grootte van het bedrijf in kwestie een rol. Net als de algemene staat van de financiële markten, het profiel van het bedrijf, en nog talrijke andere factoren. Als aandeelhouder hebt u recht op inspraak tijdens de aandeelhoudersvergaderingen en deelt u mee in de winst of het eventuele verlies van het bedrijf. Aandelen kopen en verkopen vraagt dus best wat van uw tijd en analytisch vermogen.

Wat zijn fondsen?

Een fonds brengt geld samen dat wordt ingebracht door een aantal beleggers. De fondsbeheerder verdeelt dat totale kapitaal dan over verschillende beleggingsproducten, zoals aandelen of obligaties. Aandeelfondsen zijn exclusief samengesteld uit aandelen. U koopt dus geen aandelen of obligaties van slechts één bedrijf, maar belegt in een fonds dat investeringen in verschillende bedrijven of overheden samenbrengt. De inhoud van die beleggingen kan heel erg variëren, afhankelijk van het investeringsbeleid van de fondsbeheerders. De waarde van de collectieve belegging hangt af van de waarde van de aandelen waarin geïnvesteerd wordt.

Welke optie is voor u het meest geschikt?

De volgende vragen zullen snel bepalen welke optie het best bij u past:

 • Hoeveel geld hebt u?
  De kosten die gepaard gaan met kleinere beleggingen in aandelen, kunnen al snel hoog oplopen: de aankoopkosten, verkoopkosten en de beurstax spelen daar een rol. Die kosten durven de eindbalans van de investering al eens negatief doen uitkomen. Vanuit kostenperspectief is het, voor een particuliere belegger, daarom vaak verstandiger te kiezen voor beleggingsfondsen. U betaalt voor een beleggingsfonds een jaarlijks kostenpercentage, dat de bovenvermelde premies en de beheerskosten dekt. Vaak zijn er ook instapkosten en uitstapkosten. Maar voor hetzelfde geïnvesteerde bedrag is het meestal goedkoper, vooral als we van “kleine” investeringen spreken (een paar honderden euro). Bovendien zijn kosten bespreekbaar voor grotere investeringen. De kosten hebben dus in elk geval minder negatieve impact op uw rendement. Lees er hier meer over.
 • Hoeveel tijd hebt u?
  Investeren in aandelen vraagt tijd. Een goede belegger zal namelijk eerst de nodige informatie over de onderneming in kwestie moeten inwinnen. Als u weet wat u doet, spendeert u daaraan waarschijnlijk enkele uren per aandeel. Dit is een intensieve bezigheid. Bovendien kunt u best regelmatig uw portefeuille evalueren, ook dat vraagt best wat tijd. Door te beleggen in fondsen legt u die tijdsinvestering in handen van de fondsbeheerder. Uiteraard vraagt ook dit wat tijd om mee op te volgen, u wilt tenslotte toch weten of uw geld in goede handen is, maar proportioneel veel minder dan bij aandelen.
 • Hoeveel kennis hebt u?
  Hoeveel geld en tijd u ook hebt om in individuele aandelen te beleggen, kennis van zaken vormt sowieso de basis voor succes. Om in aandelen te beleggen moet u iets weten over de waardering van een onderneming. Zo kunt u kijken of de marktprijs redelijk is ten opzichte van de waarde van de onderneming, en de toekomstige winstverwachtingen. Als u niet in staat bent dit te doen, bent u niet aan het investeren maar aan het gokken. Investeren in een fonds helpt u wanneer u niet de nodige kennis hebt om gefundeerde beslissingen te maken. De fondsbeheerder beslist welke aandelen hij in zijn portefeuille opneemt. Dat betekent niet dat u niets hoeft te doen: u moet minstens de strategie en de aangerekende kosten goed begrijpen. Ook begrip van de risico’s die het fonds neemt en hoe dit uw rendement kan beïnvloeden is geen overbodige luxe. Dit is één van de basisredenen waarom u als belegger een MiFid-profiel dient aan te maken.
 • Hoe gedreven bent u?
  Zit beleggen u in het bloed? Als u wilt beleggen in aandelen moet u dit écht willen. Als u niet 100% gedreven bent, zal uw beleggingsportefeuille waarschijnlijk niet de nodige aandacht en zorg krijgen die het nodig heeft. Ook dat kan een belangrijke reden zijn om te kiezen voor een beleggingsfonds. Uw geld verdient de beste zorgen, en soms is het beter om dat over te laten aan experten die er dag in, dag uit mee bezig zijn.

Voor vele beleggers is een beleggingsfonds dus een uitstekende keuze: het risico (en dus het potentiële verlies) zal heel wat lager liggen dan wanneer u kiest voor aandelen. Dat heeft alles te maken met de spreiding door en de expertise van de experten die het fonds beheren. Uiteindelijk heeft beleggen toch alles te maken met het vermeerderen van uw spaargeld. Onthou daarbij ook dat korte termijnschommelingen van minder belang zijn. Beleggen speelt zich af op lange termijn, hou dat in het achterhoofd bij het bekijken van de marktevoluties.

Stel uw vraagBekijk alle vragen