HomeVoordelig lenenWat gebeurt er met onze lening in geval van echtscheiding?

Wat gebeurt er met onze lening in geval van echtscheiding?

“Mijn vrouw en ik hebben besloten uit elkaar te gaan. We hebben samen een huis. Een deel van de lening moet nog afbetaald worden. Wat gaat de bank doen? (Mario, 58 jaar)

Bij een echtscheiding moet u rekening houden met twee elementen. Enerzijds hoe u de gemeenschappelijke goederen gaat verdelen en anderzijds de lening. “Wat er met de gemeenschappelijke goederen gebeurt, wordt vastgelegd in een akkoord bij de notaris”, legt Feyrouze Omrani uit, advocate gespecialiseerd in familiaal vermogensrecht. “De kwestie van de hypothecaire lening moet eerst met de bank geregeld worden. Als de echtgenoten beiden de kredietovereenkomst ondertekend hebben, zijn ze samen verantwoordelijk voor de betaling van de maandelijkse aflossingen, onafhankelijk van de scheiding.”

Akkoord van uw bank nodig

“In zo’n situatie zijn er verschillende mogelijkheden”, zegt meester Omrani. “Een van de echtgenoten kan bv. beslissen om het huis te houden. Die partner moet dan proberen om het krediet op zijn naam te zetten. Maar het gaat om een overeenkomst tussen drie partijen: de bank en de twee echtgenoten. Het is dus alleen mogelijk om die te wijzigen of stop te zetten als alle partijen akkoord zijn. Voor de bank betekent dat een herwaardering van het krediet. De partner die het krediet overneemt, staat alleen in voor de terugbetaling ervan. Maar is zijn terugbetalingscapaciteit voldoende? Hij of zij moet dus onderhandelen met de bank. Het is mogelijk dat de bank weigert.  De leeftijd is een doorslaggevend element. Het is immers moeilijker om nog een woonkrediet te krijgen op 58 jaar. Het feit dat het krediet al gedeeltelijk afbetaald is, speelt dan wel weer in het voordeel. Elke bank neemt haar kredietbeslissingen volgens andere criteria. Alle scenario’s zijn dus mogelijk. Niets houdt u tegen om ook eens bij een andere bank te informeren.”

Het huis verkopen?

Volgens meester Omrani is het huis verkopen een andere optie. “In dat geval dient de opbrengst van de verkoop in eerste instantie om het saldo van het krediet terug te betalen.  De rest wordt verdeeld onder de echtgenoten. Maar dat is niet de enige mogelijkheid. De twee echtgenoten kunnen bv. ook samen de woning houden en verhuren. Als de huur het bedrag van de maandaflossingen dekt, is dat perfect mogelijk. Daarnaast zijn er nog tal van oplossingen. Het belangrijkste is dat u er een vindt die beide partijen tevredenstelt.”

Stel uw vraagBekijk alle vragen