HomeSlim sparenWat gebeurt er met mijn pensioensparen als ik sterf?

Wat gebeurt er met mijn pensioensparen als ik sterf?

Meer dan twintig jaar geleden ben ik begonnen met pensioensparen. Maar wat gebeurt er als ik overlijd voor mijn 65ste verjaardag? (Marc, 59 jaar)

Het antwoord op die vraag hangt vooral van één factor af: volgens welke formule doet u aan pensioensparen?

  • Gaat het om een pensioenspaarfonds? Dan is het simpel. Uw deelbewijzen van het fonds staan op de pensioenspaarrekening die u bij uw bank geopend hebt. Uw wettelijke of testamentaire erfgenamen krijgen de vruchten van uw spaarinspanningen. Ze moeten niet tot hun 65ste wachten. Ze kunnen de deelbewijzen eerder verkopen.
  • Gaat het om een pensioenspaarverzekering? Dan bepaalt uw contract alles. Wie is de begunstigde? Op welk bedrag heeft hij recht? Alles hangt af van wat u indertijd vastgelegd hebt. Bekijk regelmatig de bepalingen van uw contract met uw makelaar. Zo bent u er zeker van dat ze nog altijd overeenstemmen met uw wensen.

Ten slotte: voor welke formule u ook gekozen hebt, uw erfgenamen kunnen niet onder de betaling van successierechten uit. Het bedrag hangt af van veel factoren. Neem gerust contact op met uw notaris om daarover meer te weten te komen. Profiteer er misschien van om uw testament op te maken. Dat is een voorzorgsmaatregel die uw erfgenamen veel leed bespaart.

Stel uw vraagBekijk alle vragen