HomeBeleggen op maatWat is een beleggingsfonds?

Wat is een beleggingsfonds?

Binnen het uitgebreide gamma van beleggingen nemen beleggingsfondsen een belangrijke plaats in. Maar wat is een beleggingsfonds juist? Een antwoord in 11 vragen.

1) Wat is een fonds?

Een beleggingsfonds (ook Gemeenschappelijk Beleggingsfonds (GBF) of Instelling voor Collectieve Belegging (ICB) genoemd) verzamelt de spaargelden van een groot aantal beleggers en belegt die op de beurs of ergens anders volgens een bepaalde strategie.

De meest gekende formule is de bevek. Maar er zijn er nog veel andere, zoals de vastgoedbevak.

2) Hoe belegt een fonds mijn geld?

Het fonds wordt beheerd door professionelen. Zij volgen de beleggingsstrategie bepaald bij de creatie van het fonds. Die kan zich bv. beperken tot aandelen met een lage beurscapitalisatie genoteerd op Euronext, met een maximaal gewicht van 15% voor elk aandeel in de portefeuille. Maar de strategie kan ook minder beperkend zijn. Bijvoorbeeld een variabel percentage van Europese aandelen en obligaties.

3) Hoe kan ik de beleggingsstrategie van een fonds kennen?

Beleggingsfondsen zijn wettelijk verplicht om hun klanten te informeren. Ook over hun beleggingsstrategie. De kerninformatie vindt u in de Essentiële Beleggersinformatie (KII). Meer gedetailleerde info vindt u in het ‘prospectus van het fonds. Die documenten kunt u verkrijgen bij de bank die het fonds verkoopt.

4) Hoe kan ik in een fonds investeren?

U kunt één of meerdere deelbewijzen kopen. Elk deelbewijs heeft dezelfde waarde. Dat is de netto inventariswaarde. Ze wordt op verschillende tijdstippen berekend. En hangt af van de koers van de financiële instrumenten die in het fonds zitten op het moment van de aankoop.

5) Waar vind ik de netto inventariswaarde van een fonds?

Doorgaans vermeldt de bank, die het fonds verkoopt, die informatie op uw rekeninguittreksels. U kunt ook de beurspagina’s van een economische krant raadplegen of de site van de Belgische Vereniging van Asset Managers.

6) Moet ik kosten betalen bij de aan- of verkoop van een fonds?

Er bestaan drie soorten kosten die verschillen van fonds tot fonds:

  • Instapkosten: te betalen bij de aankoop van een deelbewijs.
  • Beheerskosten: die kosten worden periodiek (meestal jaarlijks) gefactureerd zolang het fonds op uw effectenrekening staat. Ze worden berekend op basis van het rendement van het fonds.
  • Uitstapkosten: die moet u betalen als u uw deelbewijzen verkoopt. Ze worden berekend op het bedrag dat u ontvangt.

De kosten worden meestal uitgedrukt als een percentage. Ze staan duidelijk in de documenten voor de belegger.

7) Krijg ik dividenden?

Alles hangt af van het fonds dat u kiest. Er bestaan twee soorten:

  • Distributiefondsen: die fondsen verdelen elk jaar het rendement dat de fondsenbeheerders uit hun beleggingen hebben gehaald.
  • Kapitalisatiefondsen: het rendement wordt opnieuw belegd in het fonds.

8) Hoe kan ik mijn belegging in een fonds stopzetten?

U kunt gewoon uw deelbewijzen aan uw bank verkopen. De verkoopwaarde hangt af van de inventariswaarde min de uitstapkosten.

9) Is het riskant om te beleggen in een fonds?

Alles hangt af van het type fonds. Een fonds dat belegt in staatsobligaties is minder risicovol dan een fonds dat belegt in aandelen van kleine ondernemingen uit opkomende landen.

Om beleggers te helpen om het risico beter in te schatten, is het wettelijk verplicht om een synthetische risico-indicator te gebruiken. Die varieert van 1 (het minst risicovol) tot 7 (het meest risicovol).

Het risico heeft niet alleen betrekking op het rendement. Het kapitaal belegd in het fonds kan ook verminderen, als de effecten van het fonds hun waarde verliezen. Behalve als u belegd hebt in een fonds met kapitaalgarantie.

10) Hoe weet ik wat het fonds me zal opbrengen?

Het rendement van een fonds kan niet voorspeld worden. De enige indicatie zijn de prestaties uit het verleden. Maar die vormen geen enkele garantie voor de toekomst.

11) Wat zijn de voordelen?

Bij een fonds worden de spaargelden van veel beleggers gegroepeerd. De voordelen voor de particuliere belegger zijn de expertise van een professionele fondsenbeheerder, de diversificatie en de toegang tot markten die normaal gezien niet toegankelijk zijn voor de particuliere belegger.