HomeVoordelig lenenWanneer uw auto vervangen?

Wanneer uw auto vervangen?

Een nieuwe auto is een grote investering die u voor enkele jaren bindt. Maar hoeveel jaar precies? Welke criteria bepalen hoelang u uw auto houdt?

Als u uw autobudget optimaal wilt benutten, denkt u beter goed na voor u een nieuwe auto koopt. Hou van het begin af aan rekening met de volgende factoren.

De ouderdom van uw auto

Elk jaar verliest uw auto een deel van zijn waarde. Dat gebeurt niet gelijkmatig. Het eerste jaar is dat maar liefst 30%. Het tweede jaar 10%. En tegen het einde 8%. Daarom wacht u in de meeste gevallen beter vier à vijf jaar vooraleer u uw auto verkoopt. Maar alles hangt natuurlijk ook af van het gebruik dat u ervan maakt.

Het aantal kilometers per jaar

Gebruikt u uw auto veel of weinig? Als u jaarlijks 10 à 15.000 km aflegt, hebt u na 4-5 jaar 60.000 km op uw teller staan. Dat is nog relatief weinig voor een motor. U krijgt er doorgaans nog een goede prijs voor. Vanaf 60.000 km is de kans groot dat de onderhouds- en herstellingskosten beginnen oplopen. Die nemen alleen maar toe samen met het aantal kilometers. Daarom wordt het vanaf 120.000 km (voor een benzinemotor) en 150.000 km (voor een diesel) moeilijker om uw auto nog verkocht te krijgen.

Gebruikt u uw auto minder? Dan hebt u er alle belang bij om hem zo lang mogelijk te houden. Zo kunt u de aankoopprijs over een langere periode afschrijven. Zonder dat u geconfronteerd wordt met de hoge onderhoudskosten van wagens die veel kilometers afleggen.

Het automerk

Het is geen geheim: bepaalde merken – meestal de duurdere – staan beter aangeschreven op de tweedehandsmarkt. Hun waardevermindering doorheen de tijd is kleiner. Als u uw auto binnen 4 à 5 jaar wilt verkopen, kunt u de hogere aankoopprijs compenseren door de hogere prijs bij verkoop. En zelfs als u hem langer wilt houden, hebben die duurdere auto’s meestal een langere levensduur.

Schuim de markt af

Wilt u een idee krijgen van de verkoopprijzen? Surf dan eens naar de sites van tweedehandswagens of koop een automagazine.

Denk ook aan de verzekeringskosten

Ten slotte moet u ook aan de verzekering denken. Meestal wordt een nieuwe auto omnium verzekerd. Zeker als u een autolening afgesloten hebt. Na 3 tot 4 jaar of na de terugbetaling van uw lening, is de omnium niet meer nodig. Een oudere auto verzekeren kost dus minder.