HomeVoordelig lenenWanneer sluit u een overbruggingskrediet af?

Wanneer sluit u een overbruggingskrediet af?

Bent u eigenaar van een woning en wilt u een nieuwe woning kopen? Dan is een overbruggingskrediet een interessante oplossing om uw aankoop te financieren.

Het overbruggingskrediet is een interessante leenformulel, als u uw bestaande woning in België wilt verkopen om een nieuwe woning in ons land volledig of gedeeltelijk te financieren. Het kan voor:

  • nieuwbouw
  • aankoop van een woning
  • aankoop en renovatie van een woning

Via het overbruggingskrediet financiert u uw nieuwe woning in afwachting van de verkoop van uw ‘oude’ woning. En met de opbrengst van de verkoop betaalt u het overbruggingskrediet terug.

In tegenstelling tot het ‘klassieke’ woonkrediet, lost u maandelijks geen kapitaal af, maar alleen intresten. Logisch, want u betaalt het kapitaal op vrij korte termijn terug, meestal al na enkele maanden.

Wat is de looptijd van een overbruggingskrediet?

Doorgaans heeft het overbruggingskrediet maar een looptijd van enkele maanden. Het dient immers als ‘overbrugging’ tussen het moment van de aankoop van uw nieuwe woning en de verkoop van uw oude woning.

Wanneer een overbruggingskrediet afsluiten?

De meeste banken stellen voor om het overbruggingskrediet te combineren met de hypotheeklening voor de nieuwe woning. Zo heeft de bank zicht op het volledige project.

Wat moet u doen als de verkoop aansleept?

Als u uw woning niet verkocht krijgt binnen de vooropgestelde termijn, hebt u twee opties:

Om dat risico te vermijden staan de banken liever een overbruggingskrediet toe, als de verkoopovereenkomst van de oude woning al getekend is. Het krediet dekt dan de periode tussen de ondertekening van de overeenkomst en het verlijden van de akte.