Home[node:category:name]Wanneer is het een goed moment om vastgoed te kopen?

Wanneer is het een goed moment om vastgoed te kopen?

“Ik overweeg om samen met mijn vrouw een huis te kopen. Is het een goed idee om dat nu te doen? Of kunnen we beter nog even wachten? Wanneer is het eigenlijk een goed moment om vastgoed te kopen? Waardoor wordt dat bepaald?” (Frank, 38 jaar, Lokeren)

Terwijl zowat alle economische parameters in het rood duiken, lijkt de markt voor immobiliën wel immuun voor de crisis. Woningen zijn de laatste jaren fiks in prijs gestegen en hoewel de stijging wat afneemt, vraagt de aankoop van een huis een serieuze financiële inspanning. Hoe ziet Philippe Buffet, commercieel directeur van de vastgoedsite Immoweb, de situatie evolueren?

 

Stabiliteit op de markt

“Als je het op lange termijn bekijkt, is een huis kopen eigenlijk altijd een goed idee”, zegt Philippe Buffet. “Bakstenen vormen een uitstekende belegging, dat heeft de geschiedenis al dikwijls bewezen. Op dit moment doet de markt in België het trouwens behoorlijk goed. De prijzen van het vastgoed zijn niet overdreven en de banken houden de intresten laag. Zo komt de aankoop van een huis binnen het bereik van een grote groep mensen. Er is ook stabiliteit in de markt, dus is het zeker een goed moment om tot een aankoop over te gaan. We zien wel dat banken voorzichtiger zijn geworden om een hypotheek toe te kennen. Ze eisen serieuze waarborgen. Maar ook dat zie ik als een terugkeer naar een normale situatie: de laatste jaren was het soms té gemakkelijk geworden om een lening te krijgen.”

Energieprestaties bekijken

Het is dus een goed moment om de vastgoedmarkt in te stappen, maar dat wil niet zeggen dat je wat dan ook moet kopen. Philippe Buffet: “Het zal de komende jaren alsmaar belangrijker worden in welke staat een huis zich bevindt, vooral dan qua energieprestaties. Een oud huis dat in slechte staat is of heel slecht is geïsoleerd, zou ik afraden, zelfs al is de prijs interessant. Je zult je blauw betalen aan stookkosten of een serieuze investering moeten doen om het degelijk te isoleren.”

Stabiliteit voor de toekomst?

Ook voor de toekomst is Philippe Buffet positief, maar met licht voorbehoud. “Het zou kunnen dat de markt een beetje afkoelt, maar ik verwacht tussen dit en vijf jaar geen zware prijsdaling. We worden al vijf jaar overstelpt door nieuws over de crisis, maar in het vastgoed is het effect daarvan heel beperkt gebleven. De Belg is voorzichtig van aard, hij heeft veel geld opzij staan, veel meer dan in onze buurlanden. Daardoor raakt de crisis ons veel minder. Pas op, dat wil niet zeggen dat we er volledig immuun voor zijn. Vastgoed vormt maar een klein deel van onze economie en bovendien ondergaan wij ook steeds meer de globalisering. Beslissingen die in het buitenland worden genomen en waar we in feite niks aan kunnen doen, kunnen zware gevolgen hebben voor ons land.”

Geen speculatie meer

Ook wie vastgoed koopt om te verhuren of om te speculeren, moet voorzichtig zijn, waarschuwt Buffet. “De tijd dat je een huis kocht om het vervolgens twee jaar later met twintig procent winst weer te verkopen, ligt al een tijdje achter ons. De prijzen stijgen nog, maar niet meer aan zo’n hoog tempo. Net als voor mensen die een huis kopen om zelf te bewonen, geldt ook hier: pas op met wat je koopt. Een gigantische villa in Ukkel kopen om aan EU-personeel te verhuren, lijkt me op dit moment geen bijzonder goede keuze. De huurmarkt voor die doelgroep is heel klein, door de lage intresten kopen zij zelf tegenwoordig ook veel meer vastgoed. Mensen wonen ook anders dan vroeger: kleiner, meer naar het centrum van de stad, zodat ze hun wagen niet constant moeten gebruiken. En ze letten veel meer op hoe een woning geïsoleerd is. Dat zijn allemaal dingen waarmee je rekening moet houden.”

Lees ook: Nog altijd een baksteen in de maag?

Stel uw vraagBekijk alle vragen