HomeVoordelig lenenWanneer hebt u een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Wanneer hebt u een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Ik wil mijn woning renoveren. In welke gevallen heb ik een bouwvergunning nodig? (Jelle, 35 jaar)

U moet eerst en vooral weten dat de stedenbouwkundige regels verschillen van gewest tot gewest. Het hangt er dus vanaf waar u woont. Ga zeker eerst eens langs bij uw architect.

Stedenbouwkundige vergunning nodig

Eenvoudig gezegd: u hebt altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig. Behalve in die gevallen waarin de gewesten duidelijk zeggen dat u er geen nodig hebt.

Voor verbouwingen hebt u een vergunning nodig:

  • als u het volume van uw woning verandert (bv. als u uw woning uitbreidt);
  • als u de deuren, ramen, zichtbare daklijsten verandert (behalve in Vlaanderen);
  • als u het aantal ruimtes in de woning vermeerdert of vermindert (behalve in Wallonië, voor zover er voor de werken zelf geen bouwvergunning nodig is);
  • als de geplande werken een impact hebben op de stabiliteit van het gebouw (als u een draagmuur wilt slopen of als u een nieuw of groter raam wilt steken in uw achtergevel).

Als u dus een nieuwe keuken of badkamer installeert, hebt u geen vergunning nodig. Ook niet als u een wand plaatst om een ruimte in twee te delen. Maar als u een draagmuur wilt afbreken of een nieuw raam wilt zetten, moet u een bouwvergunning aanvragen.

Opgelet met geklasseerde gebouwen

Als uw woning deel uitmaakt van een gebouw dat geheel of gedeeltelijk geklasseerd is, moet u veel striktere regels volgen. Voor elke wijziging aan de buiten- én binnenkant hebt u toelating nodig. Het is ook mogelijk dat u er niets aan mag veranderen.

Meer info?

U vindt meer info over bouwvergunningen op de websites van de drie gewesten:

Ga dus zeker eens langs bij de stedenbouwkundige dienst van uw gemeente. Of vraag raad aan een architect voor u aan de werken begint.

Stel uw vraagBekijk alle vragen