HomeVoordelig lenenWanneer betaal ik btw op een nieuwe woning?

Wanneer betaal ik btw op een nieuwe woning?

Ik ben op zoek naar een appartement. Ik hoorde dat ik 21% btw op nieuwbouw moet betalen. Maar wanneer is een woning nieuw? En wat als ik ze later verkoop? (Chloé, 29 jaar)

Als een onderneming of een particulier een nieuw gebouw verkoopt, betaalt de koper daar inderdaad 21% btw op. De verkoper moet dat bedrag doorstorten naar de staat.

Wanneer is een woning ‘nieuw’?

Een ‘nieuwe’ woning is een woning die nog niet bewoond werd. Ze wordt als ‘nieuw’ beschouwd tot 31 december van het tweede jaar volgend op de eerste ingebruikneming. Als u dus een nieuw appartement koopt in juli 2015, blijft het ‘nieuw’ tot 31 december 2017.

Wanneer betaal ik btw?

Er zijn verschillende scenario’s.

  • Bent u de eerste eigenaar? Dan betaalt u 21% btw, zowel op de grond als op de woning. Maar in sommige gevallen moet u volgens de wet alleen btw op de woning betalen. Op de grond betaalt u dan registratierechten (in Vlaanderen 10%, in de twee andere gewesten 12,5%). Dat is het geval als de grond en de woning door twee verschillende personen verkocht worden. Of als de grond niet op hetzelfde ogenblik verkocht wordt als de woning. Bv. als u op plan koopt of als u eerst een bouwgrond koopt en er pas later een huis op zet. Dan betaalt u 10% of 12,5% registratierechten op de grond en 21% btw op de facturen van uw architect en uw aannemer.
  • Koopt u een nieuwe woning binnen de twee jaar na de eerste ingebruikneming? Dan moet de verkoper u btw aanrekenen. Zelfs als hij een particulier is. Hij vult een formulier in om de verkoop bij de belastingdiensten aan te geven. De btw moet hij doorstorten naar de staat.
  • Koopt u twee jaar na de eerste ingebruikneming een woning? In dat geval betaalt u geen btw, maar wel registratierechten.
  • Koopt u een gerenoveerde woning? Dan betaalt u gewoon registratierechten, omdat een gerenoveerde woning niet als nieuw beschouwd wordt.

En als ik mijn nieuwe appartement verkoop?

Als u een nieuw appartement verkoopt, bent u als verkoper verplicht om btw aan te rekenen. U moet de koper erop attent maken. En dat uiterlijk op het moment van de ondertekening van de verkoopovereenkomst. Daarna moet u het formulier (formulier 104.5) invullen en de btw aan de staat betalen.

In uw aangifte kunt u de btw, die u zelf voor die woning betaalde, aftrekken van het te betalen bedrag. Het gaat om de btw die u betaalde bij de aankoop van uw woning of op de facturen voor de bouw ervan.

Stel uw vraagBekijk alle vragen