HomeMijn geld beherenWaarvoor dienen de drie cijfers op de achterkant van mijn kredietkaart?

Waarvoor dienen de drie cijfers op de achterkant van mijn kredietkaart?

Onlangs kocht ik iets via internet. Bij de betaling moest ik de drie cijfers ingeven die op de achterkant van mijn Visa-kaart staan. Wat is dat eigenlijk en waarvoor dienen ze? (Francis, 50 jaar)

Die drie cijfers worden ook weleens de ‘Card Verification Code’ of CVC genoemd. Letterlijk vertaald: de verificatiecode van uw kaart. Het zijn de drie laatste cijfers van het nummer dat u op de achterkant van uw kredietkaart vindt.

Almaar meer websites vragen om die code in te geven om zeker te zijn dat u de kaarthouder bent. Ze dient dus als extra beveiliging als u via internet betaalt. Moest iemand met kwade bedoelingen uw kredietkaartnummer kopiëren, dan kan hij zonder die code weinig beginnen. Om die reden staan die cijfers ook op de achterkant van uw kaart.

En de code op mijn debetkaart?

In België kent uw gewone betaalkaart geen  CVC. Af en toe vragen webwinkels om toch de verificatiecode van uw debetkaart te geven. In dat geval kunt u dat makkelijk oplossen door  ‘000’ in te toetsen.

Veilig betalen via internet

De verificatiecode op uw kredietkaart zorgt ervoor dat u veiliger betaalt op internet. Maar wat kunt u zelf nog doen om de risico’s tot een minimum te beperken?

  • Koop alleen op Europese websites.
  • Geef de voorkeur aan sites met een goede reputatie.
  • Kijk naar wie de betalingen behandelt (Ogone en Paypal zijn bv. betrouwbaar).
  • Ga na of de betaalinterface beveiligd is: het adres van de site begint met https:// of u ziet een slotje in uw browser staan.
  • Koopt u van particulieren op tweedehandssites? Bekijk dan eerst of er al positieve recensies geschreven zijn over die persoon.
  • Verkies altijd websites waar u met uw kaartlezer of digipass moet betalen. Dat maakt de betaling extra veilig: u moet uw pincode ingeven en u krijgt een unieke code om uw betaling uit te voeren.

Lees ook ons artikel hoe veilig online kopen om in detail te weten waarop u moet letten.

Stel uw vraagBekijk alle vragen