HomeMijn geld beherenWaarom moet ik naam en adres invullen bij een overschrijving?

Waarom moet ik naam en adres invullen bij een overschrijving?

Als ik een overschrijving doe, moet ik de naam en het adres van de begunstigde invullen. Is dat echt nodig? (Gilles, 26 jaar)

Een adres invullen bij een overschrijving hoeft niet. Een naam vermelden is wel verplicht. Dankzij die naam kan de bank controles doen. En kunt u aantonen voor wie de overschrijving bedoeld was als u een foutje maakte.

Verplichte info bij een overschrijving

Overschrijvingen zijn populaire betaalmiddelen. Een snelle en handige manier om veilig geld op een andere bankrekening te zetten. Een Europese overschrijving wordt gebruikt voor overschrijvingen naar Belgische rekeningen of rekeningen in de SEPA-zone.

Deze info hebt u zeker nodig voor een Europese overschrijving:

  • Het bedrag.
  • Het IBAN-rekeningnummer waar u naar wilt overschrijven: dat bestaat uit de landcode (voor België is dat BE) en een controlegetal van 2 cijfers, gevolgd door het rekeningnummer. Samen vormen ze het volledige Europese rekeningnummer, bv. BE56 5100 0754 7068.
  • De naam van de begunstigde: de overschrijving gebeurt alleen op basis van het IBAN-nummer. De bank doet geen controle of de naam overeenkomt met dat rekeningnummer. Zij gebruikt de naam alleen om controles uit te voeren, bv. voor fraude en witwassen.
  • Handtekening: u geeft uw akkoord via een handtekening (op papier of elektronisch).

Deze info hebt u soms nodig:

De BIC: dat is de unieke code om elke bank internationaal te identificeren. U hoeft ze niet te vermelden bij betalingen naar Belgische begunstigden. De code is wel verplicht als het IBAN-rekeningnummer niet met BE begint.

Optionele info:

  • Memodatum.
  • Adres van de begunstigde.
  • Mededeling: een geheugensteuntje voor uzelf.

En als het fout loopt?

Een vergissing is snel gebeurd. Het komt regelmatig voor dat een fout rekeningnummer wordt ingegeven. Beeld u even in: Gilles wil 500 euro overschrijven naar Jack. Hij is verstrooid en tikt een fout cijfer in. Wat nu?

Als het rekeningnummer met de tikfout geen bestaande rekening is, gaat de overschrijving niet door. Ofwel weigert het systeem de opdracht ofwel verwittigt de bank Gilles.

Maar wat als het rekeningnummer met de tikfout wel bestaat en toebehoort aan Tom? Dan krijgt Tom 500 euro die niet voor hem bedoeld was.

Gilles hoopt dat Tom het geld vrijwillig terugstort. Maar als Tom dat weigert, moet Gilles naar de rechter stappen. En op dat moment moet hij kunnen aantonen dat de overschrijving een vergissing was. Als hij Jacks naam en adres heeft ingevuld, gaat dat veel makkelijker.

Ga dus altijd aandachtig te werk als u een overschrijving invult. En vul altijd naam en adres in. Zo bewijst u voor wie de overschrijving bedoeld was als het fout gaat.

Stel uw vraagBekijk alle vragen