HomeBeleggen op maatWaarom krijg ik verplicht een beleggersprofiel als ik wil beleggen?

Waarom krijg ik verplicht een beleggersprofiel als ik wil beleggen?

“Ik heb nog nooit belegd, maar zou de wereld van beleggen wel willen leren kennen. Toen ik wat informatie opzocht, zag ik dat er een beleggersprofiel opgesteld moet worden. Waarom wordt dat gedaan en wat betekent het?” (Gunther, 41)

1. Wat is een beleggersprofiel?

Dat is een profiel dat bepaalt welk type belegger u bent. U beantwoordt daarvoor verschillende vragen. Die gaan over uw kennis over beleggingsproducten, uw financiële situatie, hoelang u wilt beleggen en uw houding tegenover risico.

Er zijn twee grote redenen waarom u een beleggersprofiel aangemeten krijgt voor u kunt beginnen beleggen:

1. Bescherming: de bescherming van beleggers in België is gebaseerd op MiFID (’Markets in Financial Instruments Directive’). Die Europese richtlijn is van kracht sinds 1 november 2007. Ze legt gedragsregels en organisatorische vereisten op aan financiële instellingen (waaronder banken en beleggingsondernemingen), met als doel beleggers maximaal te beschermen.

2. Duidelijkheid: vandaag bestaan er tal van beleggingsproducten. Elk met zijn eigen looptijd, specifieke kenmerken en risico’s. De juiste keuze maken is daarom lang niet evident. Ook omdat uw persoonlijke en financiële situatie niet altijd dezelfde blijven. Dankzij uw beleggersprofiel weet u wat er bij u past. U weet zeker dat u de voorgestelde risico’s kunt dragen. U bent zich bewust van de voor- en nadelen. Uw keuze is met andere woorden weloverwogen.

2. Welke beleggersprofielen bestaan er?

De benaming van de profielen hangt af van de financiële instelling waarbij u wilt beleggen, maar de types komen uiteraard helemaal overeen. Bij Record Bank vindt u de volgende beleggersprofielen:

  • Zeker: veiligheid is voor u belangrijk. U wilt geen tot heel weinig risico nemen. De beleggingsproducten die bij uw profiel aansluiten zijn die met een heel laag risico.
  • Voorzichtig: het rendement van de beleggingen die u kiest, kent u niet van tevoren. Maar u neemt weloverwogen risico’s om mee te genieten van de evolutie van de markten. De kans op een iets groter rendement is reëel.
  • Evenwichtig: u streeft naar een hoog rendement. Daarvoor bent u bereid wat risico te nemen. U geniet dus ook van de evolutie van de markten, maar u houdt een goed evenwicht tussen veiligheid en risico.
  • Energiek: u wilt graag een zo hoog mogelijk rendement voor uw beleggingen. U probeert er het maximum uit te halen en bent daarvoor bereid een groter risico te nemen.

Is een beleggersprofiel definitief?

Nee. Een beleggersprofiel is 3 jaar geldig. Verandert uw persoonlijke situatie of uw kennis over beleggingsproducten? Dan kunt u op elk moment de vragenlijst opnieuw invullen om een ander profiel te krijgen. Zo kunt u andere keuzes maken, als u dat wilt.

Stel uw vraagBekijk alle vragen