HomeMijn geld beherenWaarom krijg ik facturen via Zoomit terwijl ik dat niet gevraagd heb?

Waarom krijg ik facturen via Zoomit terwijl ik dat niet gevraagd heb?

Sinds kort stuurt een leverancier mij digitale facturen via Zoomit. Nochtans heb ik dat niet aangevraagd of goedgekeurd. Hoe kan dat? (Nadine, 30 jaar)

Een leverancier stelt u voor om via Zoomit te werken door u een digitale factuur toe te sturen. Betaalt u die factuur, dan aanvaardt u eigenlijk de nieuwe manier van betalen. Vanaf dan krijgt u altijd facturen via Zoomit. Een onaangename verrassing hoeft dat niet te zijn. Wij zetten de voordelen graag even op een rijtje. Lees mee en zeg vaarwel aan paperassen!

Elektronische facturen met Zoomit

Ziet u een paarse Z naast uw rekeningnummer staan als u online bankiert? Dat is Zoomit, de e-facturatie van enkele Belgische banken. De dienst zorgt ervoor dat u facturen of loonbrieven ontvangt als u online of mobiel bankiert. En die documenten kunt u dan snel en makkelijk verwerken. Enkele muisklikken en uw facturen zijn betaald!

De voordelen van online facturen betalen

Zo’n elektronische factuur zorgt voor heel wat gebruiksgemak.

  • Snel: geen bedrag, begunstigde, rekeningnummer of mededeling invoeren of overtypen. Gewoon enkele muisklikken. Als dat geen tijdswinst is?
  • Duurzaam: doe het voor de bomen! Die optie is super-ecologisch. Denk maar aan het aantal facturen dat nu niet meer geprint wordt.
  • Eenvoudig: uw facturen worden snel geordend in de virtuele mappen op uw computer of cloud.
  • Goedkoop: bedrijven besparen op papierkosten en portkosten.

Dus goedkoper, beter voor het milieu en sneller... Geen wonder dat de dienst steeds populairder wordt. Almaar meer leveranciers springen mee op de boot.

Toch liever geen facturen via Zoomit?

Maar wanneer en hoe wordt er dan eigenlijk overgeschakeld naar Zoomit? Dat is een initiatief dat de leverancier neemt en dat u moet bevestigen. Dat kan door een document te tekenen waarin staat dat u akkoord gaat met elektronische facturatie.

Maar heel dikwijls gebeurt dat niet zo expliciet. De leverancier vraagt eigenlijk uw stilzwijgend akkoord wanneer hij u een document aanbiedt in Zoomit. Als u die ontvangen factuur betaalt, dan geeft u aan dat u akkoord bent met die manier van betalen.

Uiteraard is e-facturatie geen verplichting. Wilt u geen facturen via Zoomit ontvangen van een leverancier? Dan kunt u zijn eerste factuur negeren. U krijgt dan automatisch opnieuw een papieren factuur. Hebt u de Zoomit-facturatie al aanvaard? Ook achteraf kunt u makkelijk opnieuw naar papier overschakelen. Want in de applicatie kunt u zich per verzender uitschrijven. Dan ontvangt u geen elektronische facturen meer van die verzender.

Zo, nu kent u de voordelen van Zoomit. Aan u de keuze!

Stel uw vraagBekijk alle vragen