HomeBeleggen op maatWaarom gespreid beleggen zo interessant is

Waarom gespreid beleggen zo interessant is

Elke maand een beetje geld opzijzetten is de sleutel voor een mooie financiële toekomst. Periodiek een klein bedrag beleggen kan u helpen om een mooie reserve op te bouwen. Ontdek de voordelen hier.

Heel wat van onze dromen hebben een stevig prijskaartje. Best tijdig beginnen sparen of beleggen dus. Doet u aan budgetbeheer? Dan kunt u vast maandelijks wat geld opzijzetten. Maar wist u dat u die maandelijkse som ook kunt beleggen? Een interessante optie die helemaal niet moeilijk is. Kleine bedragen kunt u makkelijk beleggen via een gemeenschappelijk beleggingsfonds. Dat wordt beheerd door professionelen.

Drie redenen om gespreid te beleggen

Gespreid beleggen betekent enerzijds mikken op verschillende beleggingsvormen. Maar het betekent ook dat u periodiek belegt. We zetten de drie belangrijkste voordelen voor u op een rijtje.

1. Een kleine moeite

Waarom wachten tot u een grote som hebt? Dat is helemaal niet nodig. Als u maandelijks een klein bedrag belegt, kunt u dat makkelijker missen. De drempel is laag: u vindt al fondsen vanaf 25 euro per maand. Dat merkt u bijna niet in uw portemonnee. Maar zo belegt u wel al snel 300 euro per jaar.

Dankzij zo’n doorlopende opdracht legt u zichzelf een bepaalde discipline op.

Toch behoudt u heel wat vrijheid. Het bedrag van uw stortingen kan verhoogd of stopgezet worden. Zo stemt u het maandelijks gestorte bedrag perfect af op uw uitgavenpatroon. Een comfortabele oplossing!

2. Vroeg begonnen is half gewonnen

Het mogelijke rendement van de voorbije maanden of jaren wordt herbelegd en kan zo zelf kapitaal opleveren. Goed nieuws dus! Want die kapitalisatie zou u missen, mocht u wachten tot u een groot bedrag hebt om te beleggen. Als u bovendien op tijd begint, zorgt u voor een langere looptijd van uw belegging. En zo vermindert u uw risico.

3. Geen zorgen over het juiste aankoopmoment

De beurskoers schommelt. U weet nooit van tevoren wanneer de markt het goed of slecht zal doen. Het perfecte moment bepalen om te beleggen is moeilijk. Daarvoor is zowel expertise als geluk nodig. Hoe doet u dat dan? Dat soort twijfels over timing sluit u uit, als u regelmatig een vast bedrag belegt.

Door gespreid in de tijd te beleggen, maakt u zich geen zorgen meer. Want u vangt de schommelingen van de financiële markten op. Als de markt zakt, koopt u met hetzelfde bedrag meer. Als de markt stijgt, koopt u minder. Maar neemt de waarde van uw vorige aankopen toe.

Stel: u belegt maandelijks 50 euro. In mei staat de koers op 10 euro, dan koopt u 5 deelbewijzen (5 x 10 euro = 50 euro). In juni zakt de waarde naar 5 euro, dan koopt u er 10.

Zo worden beursschommelingen afgevlakt. En dat betekent een lager risico en een potentieel hoger rendement dan bij een eenmalige belegging. Een mooi voordeel, toch?