HomeMijn geld beherenWaarom en hoe lokaal eten?

Waarom en hoe lokaal eten?

"Dit jaar eet ik lokaal!" Dat is een mooi voornemen voor 2018. Maar hoe volgt u die trend van het korte circuit en hoe maakt u een lekkere soep van verse seizoensgroenten uit uw buurt?

Wat is locavoor?

Lokaal eten betekent dat het circuit tussen de consument en de producent zo kort mogelijk is. Kiezen tussen een appel uit Nieuw-Zeeland en eentje uit Vlaanderen is niet moeilijk. Maar voor de rest... "Het korte circuit is moeilijk te definiëren", zegt Laurence Claerhout, oprichtster van Linked.Farm, een online coöperatief platform dat boeren en consumenten samenbrengt. "Sommigen definiëren dat concept in functie van de afstand in kilometers, anderen in functie van het aantal tussenpersonen. Als er meer dan één tussenpersoon is, is het voor bepaalde mensen al niet meer lokaal." U mag er dus het uwe van denken.

Waarom lokaal eten?

Daar zijn veel goede redenen voor. We sommen er enkele op:

  • De lokale economie opwaarderen: het korte circuit maakt de economie terug lokaal en gaat in tegen een globaal consumptiemodel.
  • De expertise van onze boeren opwaarderen: door producten uit uw omgeving te eten, stimuleert u de verkoop van lokale, gezonde producten tegen de juiste prijs.
  • De oorsprong van de producten kennen: omdat het aantal tussenpersonen tussen producent en consument beperkt – of zelfs onbestaand – is, kunt u zelf de kwaliteit beter beoordelen. Bovendien kunt u in alle transparantie de dialoog met de kweker aangaan.
  • Beter voor het milieu: door de kortere transportafstand is de ecologische impact een heel stuk kleiner.

Lokaal in een ‘winkel’

U wilt wel locavoor worden, maar weet niet goed hoe u eraan moet beginnen? "U kunt het beste naar een winkel van een boerderij in uw buurt gaan”, zegt Laurence Claerhout. Woont u in de stad zonder boerderij aan de horizon, ga dan naar een markt van lokale boeren die zeker en vast ook in uw buurt georganiseerd wordt. En als uw agenda altijd drukbezet is op de markturen, ga dan eens naar een biowinkel. Ook daar vindt u een selectie van lokale producten. Sommige supermarkten reserveren tegenwoordig een hele rayon of zelfs heel hun oppervlakte voor lokale voedingsmiddelen (Belgomarkt bv.).

Biomanden

Online of niet, geleverd met de auto of de fiets, de mogelijkheden voor biomanden zijn oneindig. Het concept? U abonneert zich voor een bepaalde duur op een mand van lokale, biologische of seizoensgroenten. Ofwel haalt u de mand af op regelmatige tijdstippen (bv. elke week) ofwel kiest u voor levering aan huis. Het concept van Boeren en buren, dat flexibeler en systematischer is, verspreidt zich razendsnel in Europa. Vandaag komen er per week 1.000 verkooppunten bij. Die dienen als schakel tussen de boeren en consumenten die enkele dagen van tevoren hun producten kunnen bestellen.

Wat zijn Voedselteams?

Hebt u al van de Voedselteams in Vlaanderen gehoord? Zij willen de voedselketen inkorten en de lokale economie steunen. Door samen aan te kopen helpen ze de lokale producenten aan een grotere afzet en een eerlijke prijs. In Brussel en Wallonië bestaan er ook dergelijke initiatieven. Neem eens een kijkje bij GAC (groupes d’achat commun) of GASAP (groupe d’achat solidaire de l’agriculture paysanne).

Stap voor stap!

Nog een laatste tip van Laurence Claerhout: "Ga niet overhaast te werk! Om van elke verandering een gewoonte te maken, moet u het geleidelijk aan doen. Begin met een eerste soort producten, dan met een tweede, enzovoort. Voor de producenten is het belangrijk dat u het engagement op lange termijn aangaat."

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.