HomeMijn geld beherenWaarom een kredietkaart als ik al een bankkaart met Maestro heb?

Waarom een kredietkaart als ik al een bankkaart met Maestro heb?

“Ik koop regelmatig op het internet en ga dikwijls op reis. Niet alleen binnen Europa. Ik heb een bankkaart met Bancontact en Maestro-functie. Maar is het ook nuttig om daarnaast een kredietkaart te hebben?” (Sabine, 48 jaar)

Een mooie aanvulling op uw bankkaart met Maestro

Als u regelmatig koopt via het internet of naar het buitenland vertrekt, is het altijd veiliger dat u ook een kredietkaart bij de hand hebt. Vergelijk wel de tarieven voor betalingen en geldafhalingen, zodat u weet in welk geval u beter uw bank- of kredietkaart gebruikt. Dat komt u ook makkelijk te weten dankzij de app WhatCard van de Spaargids.

Wat is het verschil tussen een debet- en een kredietkaart?

Het grote verschil bestaat uit het moment waarop u uw uitgaven betaalt. Bij een debetkaart (Bancontact of Maestro) gaan ze onmiddellijk van uw rekening. Bij een kredietkaart (bv. Visa) krijgt u betalingsuitstel tot het einde van de maand. De afrekening gebeurt op een vaste dag, maar die verschilt van bank tot bank. U krijgt een uitgavenstaat met al uw verrichtingen van de afgelopen maand. Die betaalt u in één keer, meestal per domiciliëring. Het uitstel van betaling is meteen een van de belangrijkste voordelen van een kredietkaart.

Welke voordelen biedt een kredietkaart nog?

Zowel Maestro als kredietkaarten worden wereldwijd aanvaard. Maar kredietkaarten nog altijd net iets meer. Als u ergens niet met Maestro kunt betalen, is de kans groot dat het wel met uw kredietkaart kan. Veel hotels en autoverhuurders aanvaarden trouwens alleen maar kredietkaarten. Zij blokkeren een bedrag via uw kredietkaart als borg voor de te betalen factuur of eventuele schade. Lees daar meer over in ons blogartikel ‘Een waarborg met mijn Visa-kaart: hoe werkt dat?’ In webshops bieden kredietkaarten trouwens een bijkomend voordeel: wordt uw online bestelling niet geleverd of is ze beschadigd, kunt u de betaling betwisten.

Zijn kredietkaarten duurder?

Sommige banken bieden zowel debet- als kredietkaarten gratis aan. Bij andere banken betaalt u er dan weer een jaarlijkse bijdrage voor. Die verschilt van bank tot bank. Voor geldafhalingen binnen de eurozone gebruikt u beter Maestro. De kosten daarvoor mogen niet hoger liggen dan in eigen land en dat valt meestal voordeliger uit. Buiten Europa is het doorgaans voordeliger om geld met uw kredietkaart af te halen, als het bedrag hoger is dan 150 euro. De kosten voor betalingen buiten Europa met een kredietkaart liggen meestal ook lager dan met Maestro. Maar bekijk zeker eens de tarieven van uw bank of maak gebruik van de WhatCard app.

Is er een verschil in gebruikslimiet?

Zowel voor krediet- als debetkaarten gelden er gebruikslimieten. Voor kredietkaarten ligt de standaardlimiet meestal tussen 1.250 en 2.500 euro per maand. U kunt makkelijk aan uw bank vragen om die limiet tijdelijk te verhogen. Handig als u op reis vertrekt. Met een kredietkaart kunt u wel niet meer dan 620 euro in 4 dagen afhalen. Die limiet kan niet veranderd worden. Bij debetkaarten gelden er limieten per dag en per periode van 7 dagen. Bij Record Bank bv. is dat voor geldafhalingen 600 euro per dag en 1.260 euro per week. Voor betalingen geldt een limiet van 2.510 euro per dag of per week. Die limieten kunnen binnen bepaalde grenzen verhoogd worden.

Is er meer fraude met kredietkaarten?

Fraude met kredietkaarten komt inderdaad meer voor dan met Maestro. Maar de meeste kredietkaartmaatschappijen bieden een volledige dekking tegen dat risico, op voorwaarde dat u een paar regels naleeft. Een van de maatregelen om fraude te verminderen is trouwens dat sommige banken het gebruik van uw krediet- en debetkaart in bepaalde landen standaard blokkeren. Vraag dus zeker eens aan uw bankier of uw kaarten niet gedeblokkeerd moeten worden voor u op reis vertrekt! En als u uw kaart verliest, bel dan onmiddellijk naar Card Stop (tel. 070 344 344). Zo vermijdt u eventuele fraude met uw kaart.

Stel uw vraagBekijk alle vragen