HomeSlim sparenWaarom betalen voor een zichtrekening als het ook gratis kan?

Waarom betalen voor een zichtrekening als het ook gratis kan?

Wist u dat de Belgen volgens spaargids.be gemiddeld ongeveer 58 euro per jaar betalen voor een zichtrekening? Tijd dus voor een goed voornemen waar u zich makkelijk aan kunt houden: stoppen met betalen voor een zichtrekening!

Beheerskosten, kosten voor bankkaarten, transactiekosten. Op het einde van het jaar worden die bij sommige banken automatisch van uw zichtrekening afgetrokken. Soms zonder dat u het zelf in de gaten hebt. Het totaalbedrag kan daarbij fiks oplopen! Toch zijn er heel wat banken die een gratis zichtrekening aanbieden. Waarom hun aanbod niet proberen?

Digitaal kapitaal

Een gratis zichtrekening gaat tegenwoordig hand in hand met digitaal rekeningbeheer. Via pc-banking of een applicatie voor smartphone of tablet. Dat betekent dat u quasi te allen tijde zelf uw geld kunt beheren. Daar tegenover staat dan weer dat bij bepaalde banken, voornamelijk de grotere, de dienstverlening in kantoren dikwijls beperkt wordt. Alles hangt dus af van uw eigen noden. Kijken en vergelijken (bv. op www.spaargids.be), dat is de boodschap!

Echt gratis?

De meeste gratis zichtrekeningen zijn ook effectief gratis. De enige meerkosten die al eens voorkomen, zijn gelinkt aan het feit of u cash afhaalt aan automaten van een andere bank dan de uwe. Dat hebt u dus voor een stuk zelf in de hand. De wetenschap dat een klassieke zichtrekening, afhankelijk van het type, bij een grote bank tussen de 50 en de 200 euro kost biedt u daarbij ongetwijfeld wat troost.

Gratis veranderen

U wilt zich aan uw goed voornemen houden en vandaag van zichtrekening veranderen? Dankzij de bankoverstapdienst is het makkelijk om uw oude zichtrekening af te sluiten. Dat kan gratis. Uw huidige bank mag wettelijk gezien geen kosten aanrekenen als u uw zichtrekening afsluit. Let wel op voor de uitzondering op de regel! Het is mogelijk dat het gebruik van een zichtrekening gekoppeld is aan de voorwaarden voor een lopend krediet. Het opzeggen van de zichtrekening kan dan tot gevolg hebben dat de voorwaarden van het krediet wijzigen, waardoor bv. de rente op dat krediet omhoog wordt getrokken. Even de voorwaarden van uw kredieten checken is dus zeker geen overbodige luxe!