HomeMijn geld beherenVoorzichtig als u koopt op verkoopplatformen voor particulieren

Voorzichtig als u koopt op verkoopplatformen voor particulieren

Via internet kopen wordt almaar populairder. Toch moet u altijd voorzichtig blijven en uw gezond verstand gebruiken, zeker op platformen die particuliere verkopers en kopers met elkaar in contact brengen.

“Als klanten ons aanspreken voor een probleem met een aankoop via het internet, gaat het meestal om sites die particuliere kopers en verkopers met elkaar in contact brengen", vertelt Hakim Gourari, fraudespecialist bij Record Bank.

"Denk maar aan sites zoals Kapaza.be, 2dehands.be, ebay.be, autoscout24.be en zelfs Facebook waar de pagina’s en groepen voor de verkoop van nieuwe en tweedehandsspullen zich vermenigvuldigen. Het merendeel van de verkopers op die sites zijn eerlijk en hebben goede bedoelingen. Bovendien doen die platformen er ook alles aan om de verrichtingen te beveiligen en fraude tegen te gaan. Maar er is een minderheid van personen met slechte bedoelingen die profiteren van de goedgelovigheid van de surfers."

Wees voorzichtig met overschrijvingen

"Meestal geven malafide verkopers de voorkeur aan overschrijvingen. Zij kunnen de rekening heel snel leeghalen door het geld af te halen aan een geldautomaat of naar het buitenland te transfereren. Daarna verdwijnen ze van de aardbol", zegt Hakim Gourari.

"Bij dit soort fraude is het theoretisch gezien bijna onmogelijk om het geld terug te krijgen.. Voor de bank van de tegenpartij is het trouwens het ene woord tegen het andere. Dat maakt het heel moeilijk om het probleem op te lossen. Een klacht (voor elk fraudegeval aangeraden), kan uitzonderlijk soelaas bieden, op voorwaarde dat er nog geld op de rekening staat natuurlijk. Maar dat is bij die oplichters zelden het geval. Meestal zitten er enkele dagen tussen de overschrijving, het moment waarop de koper beseft dat hij niets ontvangt en het ogenblik waarop hij – na het uitblijven van een antwoord van de verkoper – uiteindelijk contact opneemt met zijn bank. Het is ook erg belangrijk om elke fraude van gebruikers van een website te signaleren aan de betrokken site. Die neemt gepaste maatregelen."

Wees voorzichtig met buitenlandse verkopers

Oplichters werken het liefst met buitenlandse rekeningen. De meeste fraudegevallen die bij Record Bank gerapporteerd worden op verkoopsites tussen particulieren, gebeuren met rekeningen in Nederland, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk. Dus buiten schot van het Belgische gerecht. Bovendien zijn discussies tussen banken dan een heel stuk ingewikkelder.

"Eén van onze klanten dacht bv. dat hij een zeldzaam exotisch dier gekocht had bij een verkoper in Indonesië. Hij heeft het dier nooit ontvangen en heeft er een paar honderd euro bij verloren", vertelt onze fraudespecialist. "Het is zelfs niet nodig om het zo ver te zoeken. Een klant had een pony gekocht van een verkoper in Nederland. Net zoals de eerste klant, heeft hij per overschrijving betaald, in beide gevallen zijn de verkopers  gewoon van de aardbol verdwenen."

Verplaats u

Volgens Hakim Gourari geeft u beter de voorkeur aan Belgische of dichtbij gelegen verkopers. "Stel voor dat u de spullen zelf komt halen tegen contante betaling. Dan kunt u nog beslissen om ze niet te kopen als het er verdacht uitziet. U behoudt dan ten minste de controle over de situatie." Hij geeft nog een bijzonder goed voorbeeld: "Het grootste fraudegeval dat wij gekend hebben, werd opgezet door iemand die zogezegd een caravan verhuurde in juli en augustus. De geïnteresseerde huurders moesten gewoon een voorschot (van een paar honderd euro) betalen voor de reservatie. Het saldo op het moment dat de huur inging. Vol vertrouwen vonden ze het niet nodig om ter plaatse te gaan kijken. Maar als ze net voor hun vakantie naar het meegedeelde adres gingen, was er niemand te bespeuren. En het geld was al lang verdwenen.”

Controleer met wie u te doen hebt

Voor Hakim Gourari kunt u dankzij een andere elementaire controle – die trouwens door alle verkoopsites aangeraden wordt – vermijden om in de val te lopen. “Bekijk de historiek van de verkoper op de site. Betrouwbare verkopers staan sinds lang ingeschreven en krijgen positieve evaluaties van hun kopers", zegt onze specialist. "Als een verkoper zich pas heeft ingeschreven en nog geen enkele evaluatie heeft, moet u voorzichtig zijn.

"Zoek de naam van de verkoper of zijn rekeningnummer op via Google. Zo komt u soms uit op verhalen van slachtoffers op sites van consumentenorganisaties, sociale netwerken, evaluatiesites of fora.

Gebruik uw gezond verstand

En tot slot onze laatste belangrijke tip: "Als het te mooi is om waar te zijn, is het een teken dat het ook niet waar is. Niemand verkoopt elektronisch materiaal, videospelletjes, kaarten voor een optreden, een auto of een juweel voor een pak minder dan de echte prijs!"