HomeOndernemenVoordelen van een jobstudent

Voordelen van een jobstudent

Met de vakantieperiode in zicht hebt u beslist dat u de hulp van een jobstudent goed kunt gebruiken. Maar is dat een interessante oplossing?

Als werkgever kan het in meer dan één opzicht interessant zijn om met een jobstudent te werken.

Lagere salariskosten

  • Hij is jonger en de loonbarema’s zijn over het algemeen veel lager.
  • Hij is vrijgesteld van de normale sociale bijdragen.

De enige salariskosten, buiten het brutosalaris, zijn de solidariteitsbijdragen die u op de site van de Sociale Zekerheid vindt.

Let wel op: dat voordeel is niet ongelimiteerd. De student mag niet meer dan 475 uur per jaar werken, ongeacht de werkgever. Voor u hem aanneemt, moet u dus controleren dat hij nog genoeg uren overheeft. Dat kunt u online doen via Student@Work, het portaal van de Sociale Zekerheid voor jobstudenten. Daar komt u te weten wat u allemaal moet doen.

Als werkgever uit de horeca mag u 50 werkdagen bij die 475 uur tellen. Ook in dat geval geniet u van lagere sociale bijdragen. U leest er meer over op de site van de Sociale Zekerheid.

Een ‘test’ om te zien of u personeel kunt aannemen

Doorgaans kunt u maar een paar weken een beroep doen op een jobstudent. Doordat het om een kortetermijncontract gaat, gaat u geen engagement op lange termijn aan. Een jobstudent voor een maand tewerkstellen, is dus een uitstekende manier om te testen of u nadien iemand zou aannemen. Zo komt u inderdaad te weten of u genoeg werk hebt voor hem en of uw financiën het aankunnen.

Als u uiteindelijk beslist om iemand in dienst te nemen, verliest u voor die eerste aanwerving het recht op levenslange vrijstelling van sociale bijdragen niet. De RSZ houdt immers geen rekening met jobstudenten, als ze controleert of het wel degelijk om een eerste aanwerving gaat.