HomeOndernemenVoorafbetalingen belastingen: voordelig voor zelfstandigen en ondernemers?

Voorafbetalingen belastingen: voordelig voor zelfstandigen en ondernemers?

Ik las in een tijdschrift dat het interessant kan zijn voor zelfstandigen en bedrijven om een 'voorafbetaling belastingen' te doen. Wat is dat juist? En is het in mijn voordeel? (Luc, 42 jaar)

Voorafbetalingen van belastingen zijn een soort provisie die zelfstandigen en ondernemers tijdens het jaar kunnen aanleggen door stortingen aan de fiscus te doen. Die provisie dient om de belastingen op de winst van het lopende jaar te dekken. De fiscus vraagt dus om de toekomstige winst in te schatten en om in 2017 een provisie te betalen op de belastingen die in 2018 betaald moeten worden. Dat doet een beetje denken aan de bedrijfsvoorheffing die ingehouden wordt op het salaris van loontrekkenden.

Waarom een provisie aanleggen?

Die stortingen zijn facultatief. Is het dan wel interessant om ze te doen? Jazeker, en wel door de manier waarop de belastingen voor zelfstandigen en ondernemingen berekend worden. Om u als ondernemer aan te zetten tot vooraf betalen, vermeerderde de overheid de belastingen op de inkomsten van 2017 met 2,25%. Niemand kan daaraan ontsnappen. Die vermeerdering is trouwens een heel stuk gestegen: voor de inkomsten van 2016 was het slechts 1,25%. Maar tegelijkertijd geven de vervroegde stortingen recht op een bonificatie (die ook verhoogd werd in 2017) en die kan de vermeerdering zelfs tenietdoen. De wet voorziet 4 momenten waarop u voorafbetalingen kunt doen:

  • voor 10 april 2017, wat recht geeft op een bonificatie van 3,00%;
  • voor 10 juli 2017, wat recht geeft op een bonificatie van 2,50%;
  • voor 10 oktober 2017, wat recht geeft op een bonificatie van 2,00%;
  • voor 20 december 2017, wat recht geeft op een bonificatie van 1,50%.

Dus hoe vroeger u voorafbetalingen doet, hoe hoger de bonificatie. Als u het totaal van uw provisies voor de eerste vervaldatum stort, valt de bonificatie zelfs hoger uit dan de belastingvermeerdering.

Waar vindt u de nodige middelen?

Beschikt u niet over de nodige middelen om die eerste voorafbetaling te doen? Dan kunt u terecht bij uw bank voor een financiering. Het principe is eenvoudig. Uw bank stort het geschatte totaalbedrag voor de eerste vervaldag op uw rekening. Daarna betaalt u gedurende het hele jaar het gefinancierde bedrag terug. Kers op de taart: u kunt de intresten als beroepskosten aftrekken. Interesseert die formule u? Spreek er dan eens over met uw boekhouder of bankier. Zij kunnen u raad geven op maat van uw zaak en voor u de nodige berekeningen maken. Want het mechanisme is wel iets complexer dan de samenvatting die we u hier gegeven hebben.

Stel uw vraagBekijk alle vragen