HomeMijn geld beherenVoelen de Sint en de Kerstman de crisis?

Voelen de Sint en de Kerstman de crisis?

Volgens een studie van ING gaven de Belgen de laatste jaren ongeveer evenveel uit voor hun sinterklaasgeschenken.

59% van de Belgen zegt dat ze dit jaar minder dan 50 euro per (klein)kind uitgaven voor Sinterklaas. 32% gaf tussen 50 en 100 euro uit. Een budget dat ondanks de economische context stabiel blijft. En dat zelfs stijgt ten opzichte van 2011. Toen gaf slechts 26% tussen 50 en 100 euro uit en 63% minder dan 50 euro. Gelukkig voor onze kinderen lijkt de crisis de Sint dus te sparen.

Geeft de Kerstman meer?

Het budget voor kerstgeschenken blijft nog altijd een stuk hoger dan voor Sinterklaas. Volgens een internationale studie van ING besteedt de gemiddelde Belg ongeveer 190 euro aan kerstgeschenken – voor de hele familie deze keer. Een hoger budget. Maar toch nog een stuk lager dan in sommige van onze buurlanden. De Fransen geven bijna 300 euro uit en de Engelsen maar liefst 440 euro. Terwijl de Nederlanders amper 25 euro uitgeven! Wat België en Nederland van hun buurlanden onderscheidt, is ongetwijfeld de populariteit van Sinterklaas. Het is en blijft het familiefeest bij uitstek. En de Sint blijft bij ons veel geliefder dan in Frankrijk of enig ander land.

Is de Belg minder goed voorbereid?

Die tweede studie toont ook aan dat de Belgen het minst voorbereid zijn op de eindejaarsfeesten. In november wist de helft nog niet hoeveel ze aan hun kerstgeschenken gingen besteden. Maar meer dan 79% was er wel zeker van dat ze niet meer zouden uitgeven dan vorig jaar. Ongeveer 25% van onze landgenoten spaart voor de kerst. 12% op een aparte rekening. 4 op de 10 jongvolwassenen sparen voor de feesten. Wie durft nog te zeggen dat de jeugd zomaar geld uitgeeft?