HomeVoordelig lenenVoedsel voor uw ketel

Voedsel voor uw ketel

In ons koude landje moeten we een stookketel inzetten om onze huizen te verwarmen, zeker in de winter. Er zijn tegenwoordig verschillende brandstoffen om die ketel te ‘voeden’. We zetten de belangrijkste op een rijtje, met hun voor- en nadelen.

Een nieuwe stookketel installeren is geen werkje dat u om de paar jaar doet. Als u eraan begint, wilt u zeker zijn dat u weer voor heel wat jaren gerust bent. Het is dan ook belangrijk om een goede keuze te maken tussen de verschillende brandstoffen. Kostprijs, milieuvriendelijkheid en praktische overwegingen zijn daarbij de belangrijkste parameters.

Aardgas en stookolie

“Veruit de twee meest gebruikte warmtebronnen zijn nog altijd aardgas en stookolie”, zegt Guilllaume Amand van De Stadswinkel in Brussel. “Tegenwoordig valt de keuze meer en meer op aardgas en boet stookolie aan belang in. Daar zijn ook wel enkele redenen voor:

  • In vergelijking met aardgas is stookolie een stuk vervuilender.
  • De meeste moderne stookketels zijn condensatieketels en die techniek werkt gewoon beter met gas dan met stookolie. Er bestaan wel condensatieketels voor stookolie, maar hun rendement ligt een stuk lager.
  • En ten derde is er het gemak: als uw verwarmingsketel op stookolie werkt, moet u zien dat u ergens in uw tuin of uw kelder een grote ton kunt plaatsen om die olie ook op te slaan. Bij aardgas is dat probleem er niet, natuurlijk. Daar hoeft u bij wijze van spreken gewoon maar de kraan open te draaien en het gas komt eraan.”

Diep in de put

De laatste jaren zijn er , naast gas en stookolie, heel wat manieren bijgekomen om uw huis of flat warm te krijgen. De warmtepomp bijvoorbeeld. Die onttrekt warmte aan de lucht, de bodem of het grondwater en geeft die warmte weer af in huis, meestal aan uw vloerverwarming. Op die manier kost uw energieverbruik u bijna niets. Er kleven aan het systeem wel enkele nadelen: het is vrij duur om te installeren en in een stedelijke omgeving of in een bestaand huis is eigenlijk alleen de lucht-warmtepomp bruikbaar, waarvan het rendement in België dikwijls ondermaats is. Voor de twee andere systemen (die een veel beter rendement halen) moet u ofwel over een grote tuin beschikken ofwel een diepe put in uw tuin graven.

Stoffige pellets

Nog een andere ‘alternatieve’ verwarmingsmethode die opgang maakt, zijn de pellets. Kleine houtkorrels die u verbrandt en dus een alternatief vormen voor gas en olie. “Maar ook daar moet u weer zorgen voor voldoende ruimte”, zegt Guillaume. “Niet alleen voor de opslag, maar ook voor de vrachtwagen die de pellets aan huis levert. Dat lijkt me opnieuw een systeem dat vooral geschikt is voor een landelijke omgeving. En hoewel hout een ecologisch materiaal is (afkomstig uit onze bossen), is er toch een nadeel in de steden: bij de verbranding van die pellets komt er redelijk wat fijn stof vrij. Dat is natuurlijk ook belastend voor het milieu.”

Goedkoper gas

“Wat de kostprijs van gas en stookolie betreft, verschilt die niet veel”, zegt Guillaume. “Gas volgt de prijs van de aardolie, maar met uitstel. Door de ontginning van schaliegas begint de prijs van gas nu wel wat te dalen. Ook in het onderhoud wint de gasketel: die moet u één maal om de twee jaar een flinke onderhoudsbeurt geven. Bij stookolie is dat eens per jaar.”