HomeSlim sparenVlakbij op vakantie

Vlakbij op vakantie

Er voor een paar dagen tussenuit trekken hoeft niet veel te kosten, want ook dicht bij huis is er genoeg te doen en te zien.

Wie al eens een vakantie thuis heeft doorgebracht, weet dat het soms moeilijk is om snel en goed te ontspannen. De beste manier om uw dagelijkse besognes van u af te zetten? Er een paar dagen tussenuit trekken! Dat is financieel niet voor iedereen weggelegd, denkt u? Welnee, er zijn meer dan genoeg betaalbare opties binnen en net buiten de landsgrenzen! Meer zelfs, er is voor elk wat wils.

1. Trek naar de stad

U hoeft niet per sé naar Madrid, Rome of Athene te trekken om in een indrukwekkende stad terecht te komen. Heel wat steden die binnen rij- of spoorafstand liggen, hebben minstens evenveel culturele en geschiedkundige troeven in handen om u een aantal dagen zoet te houden. Naast de traditionele keuzes als Amsterdam, Parijs en (iets verder) Berlijn kunt u ook rustig gaan kuieren in Utrecht, Den Haag, Maastricht, Keulen, Aken of Rijsel. Via websites en apps als Trivago, Best Kept Secrets en Booking.com bespaart u bovendien makkelijk op uw verblijfkosten. Of waarom niet eens een deelplatform à la Airbnb proberen?

2. Duik de geschiedenis in

In ons deel van Europa zijn er heel wat gelegenheden om de (recente) geschiedenis in te duiken. Niet alleen in de steden, ook in specifieke regio’s. Denk bijvoorbeeld aan Bretagne, in het noorden van Frankrijk. Ook Normandië, waar het spook van WO II constant rondwaart, biedt indrukwekkende mogelijkheden. Net over het Kanaal, maar makkelijk te bereiken, is in het Verenigd Koninkrijk ook heel wat geschiedkundig lekkers te bewonderen. Of wat te denken van Luxemburg, het land dat een zakdoek groot is, maar heel wat geschiedenis herbergt? In combinatie met natuur dan nog!

3. Hou het heerlijk natuurlijk

En over natuur gesproken: buiten onze Ardennen zijn er heel wat plekjes in de buurlanden waar u kunt genieten van wat Moeder Natuur u te bieden heeft. Zoals in Zeeland, net over de grens. Of iets noordelijker op de Waddeneilanden of in Friesland. Wilt u wat afwisseling qua taal of bent u eerder fan van bossige gebieden? Denk dan aan een trip naar het Zwarte Woud of de Eifel in Duitsland. Of de Elzas in Frankrijk. Kampeermogelijkheden te over. Of, voor de mensen die liever over iets meer luxe beschikken, ‘echte’ logeermogelijkheden.

4. Hef een glaasje

Belgen zijn niet alleen bierdrinkers, maar ook fervente wijnliefhebbers. Die hoeft u niet per sé bij een gespecialiseerde handelaar te halen. Net over de landsgrenzen kunt u zelf terecht bij wijnboeren om te proeven en eventueel een voorraad in te slaan. De Moezel in Duitsland weet een heel aantal liefhebbers te bekoren. Net als de Champagnestreek in Frankrijk, uiteraard. Liefhebbers van rode wijn zullen iets langer in de auto moeten zitten voor zij hun slag kunnen slaan. Allemaal onder de vlag van verantwoord proeven, natuurlijk!

5. Ga voor puur plezier

Citytrips, geschiedenis, alcohol inslaan – allemaal tof, maar wat gedaan als u een (mini)bataljon kinderen moet bezighouden? Dan kunt u een aantal van bovenstaande ideeën combineren en als uitvalsbasis een vakantiepark gebruiken. Natuur en cultuur staan niet meteen bovenaan uw verlanglijstje? Dan kunt u altijd een pretparktoer doen. Net over de landsgrenzen verrassen ze u graag met onbekende attracties en ongeziene kippenvelmomenten. Met een beetje creativiteit hoeft dat geen al te grote hap uit uw budget te nemen. Zeker als u in groep gaat.

Inspiratie genoeg dus om zonder al te veel financiële kopzorgen toch even de sleur te doorbreken. En ondertussen blijft u lekker doorsparen voor die rondtrip door uw droomland… of, waarom niet, droomcontinent. Kriebelt het al?