HomeMijn geld beherenVisa-kaart aanvaard of geweigerd?

Visa-kaart aanvaard of geweigerd?

Ik wil een Visa-kaart aanvragen. Krijgt iedereen een kredietkaart? En hoe weet ik of mijn kredietkaart aanvaard of geweigerd wordt? (Annick, 43 jaar)

Goede vraag. Om een Visa-kaart te krijgen, moeten verschillende voorwaarden vervuld zijn. Een Visa-kaart is namelijk een vorm van een krediet (vandaar ook ‘kredietkaart’). En een krediet krijgt u ook niet zomaar. Met een kredietkaart betaalt u wel onmiddellijk, maar het bedrag gaat pas later van uw rekening. Bij de meeste kredietkaarten wordt het totaalbedrag van uw uitgaven een keer per maand gedebiteerd. Met sommige kredietkaarten kunt u uw betalingen spreiden, maar de toekenningsvoorwaarden zijn nog strikter.

Kredietkaart aanvragen

De normale procedure loopt als volgt: u vraagt een kredietkaart online aan of bij uw bankagent. Hij stuurt de aanvraag door naar de hoofdzetel. Daar bekijken ze of u kredietwaardig bent. Want wat u uitgeeft, moet u natuurlijk ook kunnen betalen.

Aanvaardingscriteria

Om een Visa-kaart te krijgen moet uw bank:

  • beschikken over uw correcte identiteitsgegevens
  • uw terugbetalingscapaciteit nagaan
    Bijvoorbeeld: is uw inkomen groot genoeg? Hebt u nog andere tegoeden bij de bank
  • er zeker van zijn dat u niet in het bestand van wanbetalers van de Nationale Bank van België zit.

Bent u al klant en heeft uw bankagent alle nodige informatie? Dan zal die procedure uiteraard vlotter verlopen.

Aanvraag kredietkaart: aanvaard?

Als uw aanvraag aanvaard wordt, dan is uw Visa-kaart ongeveer binnen een weekje beschikbaar. Reken er wel op dat de aanvraag en beslissingstermijn wat langer kunnen duren als uw bankagent meer gegevens nodig heeft.

Stel uw vraagBekijk alle vragen